Obama loodab ameeriklasi Marsil näha

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama kõndimas mööda süstikumootorist NASA Kennedy kosmosekeskuses Floridas.
USA president Barack Obama kõndimas mööda süstikumootorist NASA Kennedy kosmosekeskuses Floridas. Foto: AFP / Scanpix

USA president Barack Obama usub, et astronaudid suudetakse saata Marsi orbiidile ning tuua nad ka elusalt Maale tagasi juba lähema paari-kolme aastakümne pärast.


NASA Kennedy kosmosekeskuse töötajatele ja külalistele esinenud president tõi välja ka

detaile oma uuest kosmosepoliitikast, vahendas

BBC News

.

Obamat on varem kritiseeritud selle pärast, et ta hülgas oma eelkäija George W. Bushi plaani uuest lennust Kuu peale juba lähemas tulevikus. Nüüd üritab ta tõestada, et kosmose vallutamine on endiselt USA valitsuse sihiks.

President lubas seada kosmoseagentuurile kõrged eesmärgid ning eraldada selleks ka vahendid - juba järgmise viie aasta jooksul lubas ta kosmoseuurijatele anda täiendavad 6 miljardit dollarit.

«2025. aastaks ootame me uue kosmoselaeva valmimist pikkadeks reisideks, mis lubaks meil saata esimesed mehitatud missioonid kuu taha süvakosmosesse,» rääkis riigipea, kes lubas, et esmalt saadetakse astronaudid esimest korda ajaloos asteroidile. «2030. aastate keskpaigaks, ma usun, suudame me saata inimesed ümber Marsi ning tuua nad Maale tagasi.»

Obama lisas sellele, et sellele järgneb juba Marsil maandumine, mida ta ootab nägevat veel oma eluajal. President avaldas kosmosevallutustest rääkides lootust, et tema uus ajagraafik leiab ka laiemat toetust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles