Ilves kaalub Krakowisse jõudmiseks erinevaid võimalusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Türgis visiidil viibiv president Toomas Hendrik Ilves kaalub pühapäeval Krakowis toimuvale Poola presidendi Lech Kaczynski matusetsermooniale jõudmiseks erinevaid võimalusi.


Praegu on veel ebaselge, kas Islandi vulkaanilise tuha pilvest põhjustatud lennuhäired võivad takistada presidendi kohalejõudmist Poola riigipea matusetseremooniale.

«Praegu kaalutakse erinevaid võimalusi, kuid me teeme kõik enast oleneva, et jõuda õigeaegselt Krakowisse,» ütles presidendi pressiesindaja Toomas Sildam BNSile.

Peaminister Andrus Ansip võib sõita Poola presidendi Lech Kaczynski matusele maad mööda autoga, juhul kui Islandi vulkaanipurske tagajärjel Euroopa kohale tulnud tuhapilv lennuühendust ei võimalda. Sellisel juhul peab Eesti peaminister teele asuma hiljemalt laupäeval.

Praegu ei ole Eesti riigijuhtide Poola presidendi matusele mineku üksikasjad selged, kuna Euroopa kohale jõudnud tuhapilv võib hajuda ja lennuliiklus taastuda.

Ansip ütles neljapäeval enne lennuliikluse probleemide ilmnemist ajakirjanikele, et tõenäoliselt kasutab ta Krakowisse Poola presidendi matusele sõiduks piirivalve lennusalga lennukit. Türgis visiidil viibiv president Toomas Hendrik Ilves peaks suunduma otse Poolasse ning president ja peaminister peaks kava järgi mõlemad tulema Poolast Eestisse piirivalve lennukiga.

Poola presidendi lennuk suure osa riigi eliidiga kukkus eelmisel laupäeval Venemaal Smolenski lähedal alla. Katastroofis hukkusid kõik 96 lennuki pardal olnud inimest.

Poola presidendi Lech Kaczynski ja tema abikaasa Maria matus toimub pühapäeval Krakowis.

Poola presidendi nõunik Jacek Sasin teatas reedel, et perekond ei soovi pühapäevaks kavandatud matuseid edasi lükata hoolimata paljude Euroopa lennujaamade sulgemisest Islandi vulkaanist õhku paiskunud tuhapilve tõttu.

«Ma soovin öelda, et perekonna soov on, et matuseid ei tohiks mingil tingimusel edasi lükata,» ütles Jacek Sasin ajakirjanikele.

Kuna presidendipaari perekond hindab kõrgelt kõigi korraldusega seotud inimeste panust, siis ei soovi nad mingil juhul matusepäeva edasilükkamist ka juhul kui lennuprobleemide tõttu osutub võimatuks välisriikide delegatsioonide osalemine tseremoonial.

Varem oletati, et matused võidakse edasi lükata, et maailma liidrid nagu USA president Barack Obama saaksid turvaliselt Poolasse lennata. Enamikke matustele saabujaid peaks võtma vastu Krakovi lennuväli, mis tuhapilve tõttu reedel suleti, nagu ka suur osa teisi Euroopa lennuvälju.

Islandi lõunaosas hakkas kolmapäeval purskama Eyjafjallajökulli vulkaan, paisates õhku musta suitsu ja paksu valge aurupilve ning sulatades osa liustikust. Vulkaanipurskest tekkinud tuhapilv kattis suure osa Euroopast, sundides mitme riigi õhuruumi sulgema. Reede hommikust on suletud ka Eesti õhuruum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles