Ärimehed on valmis toetama NO99 suurettevõtmist

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NO99 suurlavastuse plakatid soditi kümmekond päeva tagasi täis roppusi. Teatraalse poliitprojekti eestvedajad teatasid siiski, et ei näe juhtunu taga konkurentide rünnakut.
NO99 suurlavastuse plakatid soditi kümmekond päeva tagasi täis roppusi. Teatraalse poliitprojekti eestvedajad teatasid siiski, et ei näe juhtunu taga konkurentide rünnakut. Foto: Peeter Langovits

Mitu ettevõtjat toetavad teater NO99 suurettevõtmist, Ühtse Eesti elluviimist ka reaalselt pärast maikuist suurkogu etendusmanifesti, et näidata nii protesti sumbunud poliitikaelu suhtes.




Investorite liidu juhi Heldur Meeritsa sõnul on NO99 avalikkuse jaoks väga selged rööpad maha pannud ja öelnud, et ettevõtmine Ühtne Eesti ei pea päädima ilmtingimata erakonnaks muutumisega.



«Võib-olla tekib sellest hoopis rahvaliikumine,» pakkus suurettevõtja. «Aga kui peaks tekkima olukord, kus Ühtsest Eestist võib saada jõud, mis reaalselt poliitikat muudaks, siis ma kaaluks nende toetamist.»



Meerits tõdes, et ootus ühiskonnas uue jõu järele on täiesti olemas.



««Teeme ära!» kampaania puhul hakati ka selle eestvõtjaid kahtlustama erakonna loomises, kuid selle kõige taga oli rahulolematus, mis meie ühiskonnas praegu keeb,» ütles ta ning lisas, et Ühtse Eesti poliitjõuks muutumises on potentsiaal täitsa olemas.



Meerits on sel teemal rääkinud ka NO99 direktori Tiit Ojasooga. «Ta peab stsenaariumist hästi kinni: erakonna loomist ei kinnita ega lükka ka ümber,» muigas ettevõtja.



ASi Go Travel juht Tiit Pruuli on kindlalt Ühtse Eesti toetajate rivis.



«Minu jaoks ei ole tähtis, kas nad saavad võimule või mitte, vaid oluline on see – kuidas see lause nüüd oligi – Eesti vajab vahetust, moraalses mõttes vahetust,» laenas ta europarlamendi valimistelt Keskerakonna hüüdlause. «Poliitikud peaks praegu rohkem kui poliittehnoloogiatele mõtlema eetikale ja moraalile. Ses osas on Ühtse Eesti tehtav revisjon vajalik.»



Pruuli nimetas esimeseks poliitrevisjoni hetkeks Res Publica tulekut, millele ta elas tulihingeliselt kaasa.



«Kahjuks maabus see õige kiiresti politikaanluse tavapärasesse sohu, poisid kaotasid närvi ja koos sellega oma esmase äraostmatuse näo,» tõdes ta. «Ühtne Eesti juhib tähelepanu ebademokraatlikule, ebaausale ja ebaviisakale elemendile poliitikas ja sellist meeldetuletust on vaja.»



Viis aastat NO99 teatrit juhtinud Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper ning nende kaasvõitlejad ei pruugi Pruuli sõnul olla väga kodus riigieelarve üksikasjades või maksupoliitikas, kuid see polegi nii tähtis.



«Kaido Kama, mees, kel polnud juriidilist haridust, oli justiitsminister ja sai selle tööga nii juristide kui ka mittejuristide meelest suurepäraselt hakkama, sest tegu oli ausa ja loogiliselt mõtleva inimesega,» tõi Pruuli näite 1990. aastate riigijuhtimisest.



Kõik erakonnad janunevad ettevõtjate moraalse ja rahalise toetuse järele. Paraku avanevad rahakotirauad järjest raskemalt.



Eelmisel aastal Reformierakonda miljoni krooniga toetanud suurärimees Märt Vooglaid näiteks enam nii lahke ei ole. Võimuerakonda aastaid toetanud ettevõtja Toomas Luman annetas oravaparteile mullu 700 000 krooni ja tänavu esimeses kvartalis 200 000 krooni.



Pruuli tunnistas, et ettevõtjate innukus erakondi ilma igasuguse tagamõtteta toetada on viimaste aastatega kahanenud. «Ja see ei tulene ainult majanduskriisist,» ütles ta.



Ühtne Eesti


•    NO99 teatri ettevõtmine, mis tipneb suurkoguga 7. mail Tallinnas.



•    Kaks aastat tagasi alustas NO99 Eesti erakondade uurimist ja lõpetab nüüd oma hiigelprojekti Rocca al Mare suurhallis 6500 inimese osalusel.



•    Kõik piletid müüdi läbi paari päevaga.


Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles