Mida kirjutas Postimees 5 aastat tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kodu-Eesti päev ESTOl jääb ära

«Tänase seisuga jääb kodu-Eesti päev ESTOl ära. ESTO abikomitee Eestis annab endale aru, millises seisukorras on Eesti majandus ja ei pea õigeks kodu-Eesti päevast osavõtjate New Yorki sõidu finantseerimist Eesti valitsuse poolt,» ütles ESTO abikomitee aseesimees Sirje Endre eile.

Täna kella 11 paiku pidid 102 Eestist pärit ESTOst osavõtjat startima Riiast Aerofloti charterlennuga New Yorki. Lennukulud 100 000 dollari ulatuses pidi Aeroflotile tasuma USA lennukompanii Baltia Airlines, kellega sõlmis märtsis vastava lepingu ESTO peakomitee nimel Urmas Kärner.

«Esmaspäeval, 29. juunil teatas peakomitee meile, et BAL on lepingu täiesti ootamatult üles öelnud,» tunnistas Endre. «Nädala algul sai ka valitsuse esimees Kärneri käest faksi, mille sisu ma ei tea, kuid ma ei välista, et see sisaldas abipalvet,» lisas ta.

Eile kohtusid ESTO abikomitee liikmed peaminister Tiit Vähiga ja arutasid tekkinud olukorda, kinnitas endre. Tema sõnul võib kodu-Eesti päeva nurjumine koos ERSO Carnegie Halli kontserdi ärajäämisega 7. juulil tekitada materiaalset kahju saja tuhande USA dollari ulatuses, sest osa pileteid on juba välja müüdud ja ruumide üür on tasutud. Endre rõhutas, et poliitiline kahju ja Eesti maine rikkumine võivad olla veelgi suuremad.

Endre avaldas arvamust, et peakomitee liikmed USAs on majanduses piisavalt kogenud, et mitte langeda petturite ohvriks. Endre lisas, et ta ei tea veel juhtunu kõiki tagamaid, kuid leping on piisavalt vettpidav, et anda BAL kohtusse.

Tiit Vähi abi Andi Meister kinnitas, et valitsuse esimehe nimele on antud küsimuses viimasel ajal saabunud pakk fakse. Ta väitis,et Vähil pole põhjust vahejuhtumit kommenteerida.

Baltia Air Lines asutati algkapitaliga 15 miljonit USA dollarit. Eksperthinnangu kohaselt on see summa lennukompanii funktsioneerimiseks ebapiisav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles