Ministeeriumid üritavad KOVde rahastamise süsteemi uueks eelarveks korda saada

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Aldo Luud / SL Õhtuleht.

Riigikohtu otsusega puudulikuks tunnistatud kohalike omavalitsuse (KOV) rahastamise süsteemiga seoses, kehtestas valitsus tegevuskava, millega loodetakse vajalikud seadusemuudatused enne järgmise riigieelarve koostamist sisse viia, seades sellega ministeeriumid ajasurve alla.

Riigikontrolli arvamus valitsuskabineti nõupidamise päevakorra teemast „Riigikohtu lahend kohalike omavalitsuste ülesannete eristamiseks riiklikest ülesannetest“

Eelmisel nädalal riigikohtu otsusest tulenevate tegevuste kohta ülevaate saanud riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimees Toomas Varek tunnistas, et asjad on küll käima lükatud, kuid seatud tähtajad on juba lähedal ning ministeeriumitel võib nendest tähtaegadest kinni pidamine raskeks minna.

Oluliseks pidas Varek seda, et kiirustades sellest protsessist kohalikud omavalitsused ja neid koondavad liidud välja ei jääks.

Valitsuse tegevuskava kohaselt koostatakse siseministeeriumi eestvedamisel kohalikele omavalitsustele pandud riiklike ülesannete määramist juhendavad kriteeriumid. Sellega seoses saadab siseministeerium teistele ministeeriumitele palve, et nad hindaksid oma valitsemisalade õigusaktides, missugused on omavalitsustele pandud riiklikud ülesanded.

Valitsuse 8. aprilli nõupidamisel otsustati, et siseministeerium peab saadud vastused analüüsima ning esitama asjaomastele ministeeriumitele kokkuvõtte sellest 30. juuniks.

«Kas ja milliseid seadusi on vaja muuta, sõltub sellest tööst. Kui seaduste muutmine osutub vajalikuks, järgitakse tavapärast kooskõlastusprotsessi, kaasates kindlasti ka omavalitsusliite,» kinnitas siseministeeriumi pressinõunik Kristel Tuul.

Ta lisas, et riigikohus ei seadnud konkreetseid tähtaegu, kuid 2011. aasta riigieelarve eelnõu koostamisel soovitakse lähtuda kohtu otsusest.

Lisaks siseministeeriumile analüüsib rahandusministeerium tegevuskava kohaselt hindamise tulemuste mõju riigieelarvele ning koordineerib riigieelarves vajalike muudatuste tegemist ning esitab vastavad ettepanekud 30. juuliks. Siseministeerium ja justiitsministeerium otsustavad õigusaktide muutmise vajaduse.

Ministeeriumeid survestab selles töös ka riigikontrolör Mihkel Oviir, kes teatas riigisekretärile saadetud kirjas, et ainult rahakoti ja ülesannete lahutamisest ei piisa, vaid lisaks peab arvestama, millisel tasemel tuleb ülesandeid täita ja kas selleks on omavalitsusel raha piisavalt.

«Selleks et hinnata, kas omavalitsuse rahakotist piisab ülesannete täitmiseks vajalikul tasemel, on vaja aga teada ülesande täitmise minimaalseid nõudeid. Praegused seadused aga neid nõudeid mõõdetavalt ei sätesta,» seisis Oviiri kirjas.

«Olen seisukohal, et rahandusministeeriumi väljapakutud tegevused jäävad poolele teele ega loo olukorda, et igal omavalitsusel oleks selge, milline on avalike teenuste minimaalne tase ja kulukus. Valitsuskabinet julgegu astuda samm edasi ja otsustagu vajalikud tegevused, määraku neile täitjad ja tähtajad,» rõhutas riigikontrolör.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles