IRLi noortejuht soovib 16-aastastele valimisõigust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelolevatel valimistel peaks valimiskasti lastavate sedelite arv e-hääletuse võimaluste tõttu oluliselt vähenema.
Eelolevatel valimistel peaks valimiskasti lastavate sedelite arv e-hääletuse võimaluste tõttu oluliselt vähenema. Foto: Sille Annuk

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) noorteühenduse ametist lahkuv esimees Veiko Lukmann tegi täna organisatsiooni üldkogul ettepaneku langetada valimisiga 16 eluaastani nii kohalikel, riiklikel kui Euroopa Parlamendi valimistel.

Tema sõnul tuleks anda noortele anda võimalus võtta osa vastutusest riigi tuleviku eest endale, sest juba möödunud aasta sügisel toimunud varivalimised näitasid nooremate kui 18-aastaste suurt teadlikkust ja huvi poliitika vastu, vahendas IRLi pressiesindaja.

«Noorte osakaal valijatest on võrreldes pensioniealiste inimestega oluliselt väiksem. Seetõttu jääb noorte hääl oma kodukoha ja riigi otsuste määramisel nõrgaks. Valimisea langetamisest on kõneldud juba mitu aastat, üks idee toetajatest on olnud ka haridusminister Tõnis Lukas. Sellest hoolimata pole idee riigikogu liikmete teadvusesse jõudnud ja praegusel hetkel ei ole see lihtsalt teema,» rääkis Lukmann.

«Kui kogenud poliitikutel pole piisavalt julgust kogu rehkendust teha, siis julgustame neid alustama esmalt kohalikest valimistest,» sõnas Lukmann. «Väita, et noored ei suuda vastutada, on vastuoluline, sest selles eas noored on värskelt õppinud ühiskonnaõpetust ning vaatavad Eestis toimuvat avatud silmadega, mida ei saa kindlasti öelda kõigi praeguste valijate kohta. Samuti peavad kõik poliitilised jõud toetama 2011. aasta valimiste eel toimuvat varivalimiste projekti, kus koolinoored hääletada saavad.»

Lukmann kutsus oma kaheaastast ametiaega kokkuvõtvas kõnes Tõnis Lukast valimisea langetamise ideed jätkuvalt toetama ja seda ka poliitiliselt realiseerima.

Valimisea langetamist toetavad ka Eesti Noorteühenduste Liit ja Noored Sotsiaaldemokraadid. Samuti oli see Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valimislubadus juba 2007. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles