Nobeli preemia laureaadi Aleksandr Solženitsõni matused Moskvas

, veebimeister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: RIA Novosti / SCANPIX.

Moskvas maeti Vene kirjanik, dissident ning Nobeli preemia laureaat Aleksandr Solženitsõn. Kaheksa aastat Gulagi vanglas veetnud ning seejärel Nõukogude aja õuduste kirjeldamisele pühendunud kirjaniku matuseid kandis üle riigitelevisioon.


Lähedaste kõrval olid lahkunule austust avaldama kogunenud nii Moskva linnapea Juri Lužkov, Venemaa president Dmitri Medvedev (pildil kirstu juures) kui ka Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy, Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ning USA riigisekretär Condoleezza Rice.


Solženitsõn võitis Nobeli preemia 1970. aastal ning on enim tuntud töölaagreid käsitlevate uurimuste ning teoste «Gulagi arhipelaag» ja «Üks päev Ivan Denissovitši elus» poolest.


Kui võimud 1974. aastal «Gulagi arhipelaagi» käsikirja leidsid, saadeti kirjanik maalt välja. Tema kodakondsuse taastas samuti matustel viibinud Nõukogude Liidu viimane riigipea Mihhail Gorbatšov.


89-aastane kirjanik suri oma Moskva kodus südamerikkesse. Ta maeti ajaloolises Moskva kloostris. (AFP)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles