EL nõuab tubakatootjailt isekustuvaid sigarette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigarett
Sigarett Foto: AFP / Scanpix

Aastaks 2011 peaksid kõik Euroopa Liidu müüdavad suitsud olema tuleohutud ehk kustuma ise minuti jooksul pärast seda, kui neid pole tõmmatud. Brüsseli asjatundjate hinnangul vähendaksid uued standardid märgatavalt sigarettidest süttinud tulekahjusid.


Uue meetodiga toodetud sigarettide ümber on lisakiht paberit, mis pidurdab nende põlemist, kirjutas internetiajaleht EUobserver. Tavalised suitsud võivad edasi põleda veel kuni pool tundi.


Kolme aasta vältel 16 Euroopa riigis, nende seas ka ELi mittekuuluvas Norras ja Islandil, läbi viidud uuringu kohaselt põhjustasid sellised kombed nagu näiteks voodis suitsetamine aastas keskmiselt 11 000 tulekahju, milles hukkus 520 ja sai vigastada 1600 inimest. Ka suure osa metsatulekahjude algpõhjuseks on Euroopa Komisjoni andmeil hooletult minema visatud sigaretid.


Nõusolek novembrist saati


«Isekustuvate suitsude kasutuselevõtuga võib ELis päästa igal aastal vähemalt 2000 elu,» põhjendas Euroopa Komisjoni tarbijakaitsevolinik Meglena Kuneva Saksa ajalehele Die Welt.


Ajalehe European Voice teatel kiitsid kõik ühenduse liikmesmaad selle nõude juba möödunud aasta novembris põhimõtteliselt heaks. Kuupäev, millest alates kõik ELis müüdavad sigaretid peaksid olema tulekahjukindlad, sõltub praeguse seisuga sellest, kui ruttu jõuavad vastava valdkonna ametnikud välja töötada uutele suitsudele esitatavad standardid. Algust tehti sel nädalal.


«Hiljemalt 2011. aastal on need suitsud müügis,» lubas Euroopa Komisjoni pressiesindaja Ton van Lierop. Tema väitel ei tohiks muudatus sigarettide hindu märkimisväärselt kergitada.


Tubakatootjad pole nõus


Kanadas peavad kõik suitsud isekustuvad olema juba 2005. aastast. Ameerika Ühendriikides New Yorgi osariigis kehtib selline standard veelgi varasemast – 2004. aastast. Üldse on selline nõue sigarettidele kokku 37 osariigis. Müügis on isekustuvad suitsud ka teistes osariikides ning Austraalias.


Suured tubakatootjad on Euroopa Komisjoni uuele tingimusele aga vastu. Nende väitel pole tõestatud, et isekustuvateks tituleeritud sigaretid oleksid tavalistest märksa tuleohutumad.


Suitsufirmade hinnangul võib olla isegi vastupidi – silt «isekustuv» pakil võib muuta suitsetajad senisest hooletumaks ja põhjustada lõppkokkuvõttes rohkem tulekahjusid. Imperial Tobacco Groupi direktori Alison Cooperi sõnul on termin «tulekindel» eksitav ning tema arvates on kaheldav, kas sellel uuendusel üldse mingit kasutegurit on. (EUobserver/European Voice/Bloomberg)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles