Michal: jutt pensionikärpest näitab teadmatust

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Reformierakonna peasekretäri Kristen Michali sõnul näitab Valga linnapea Ivar Undi pensione langetama kutsuv arvamuslugu inimese puudulikke teadmisi pensionisüsteemist.


«Ivar Undi arvamusavaldus peegeldab tema isiklikke seisukohti ja ei kajasta kuidagi Reformierakonna arvamust. Temaga täna vesteldes sain aru, et ei kajasta ka teadmisi pensionisüsteemist,» kommenteeris Michal Postimees.ee'le erakonnakaaslase mõtteid.

«Kõigile sellistele soovitajatele ütlen, et pensione pole võimalik alandada olukorras, kus 39 protsenti pensionäridest elab vaesusriskis. See on lihtne fakt, mida isegi parima tahtmise korral ei saa eitada.»

Ta meenutas, et viimase viie aasta jooksul ehk peaminister Ansipi valitsuste ajal on pensionid kahekordistunud - 2005. aastal oli Eesti keskmine vanaduspension 2302 krooni, alates 2009. aasta aprillist on see tõusnud 4723 kroonini.

Tänases Postimehes ilmunud arvamusloos leidis Valga reformierakondlasest linnapea Ivar Unt, et Reformierakond ei soovi olla Eesti vastutustundlik peremees, sest jätab hea valimistulemuse ihaluses ning opositsiooni sattumise kartuses pensionid vähendamata.

Unt soovitab saada pensionisüsteem rahaliselt tasakaalu pensioniea tõstmise asemel pensione kärpides ja lõpetades töötavatele pensionäridele pensioni maksmise, mis on ka kiirem meede.

Reformierakondlane Unt märgib ka, et algselt pensionireformi läbiviimiseks mõeldud reservid kuluvad tõenäoliselt tegelikkuses ära hoopis süsteemi tasakaalustamiseks.

Seega pole tema hinnangul kellelgi suure tõenäosusega mõtet hellitada lootust, et endine süsteem taastub, ja tulevikus tuleb leppida oma kahe protsendiga teises sambas (see on kolm korda väiksem summa kui enne maksete peatamist).

Michali väitel on Reformierakond teinud koos oma partneritega palju tööd selle nimel, et riigi rahandus oleks korras ja Eesti inimestel läheks hästi.

«Täna on näha esimesi märke majanduse tervenemisest ja tööpuuduse vähenemisest. Investeeringud Eestisse loovad uusi täisväärtuslikke töökohti ning kõik see kokku annab baasi Eesti inimeste jõukuse kasvule,» rääkis ta.

«Nagu annab see hea baasi ka pensionite tõusule ja seda asjatundmatusest tingitud arvamusavaldused kindlasti ei muuda - pensione ei vähenda Reformierakond ei täna ega tulevikus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles