Tartu Ülikool nimetaks end seaduses rahvusülikooliks

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikool.
Tartu Ülikool. Foto: Sille Annuk.

Muutmisel olevasse Tartu Ülikooli (TÜ) seadusesse tahetakse esmakordselt sisse kirjutada kinnitus, et just Tartu Ülikool on Eesti rahvusülikool.

Tartu Ülikool tahab seadusesse selgelt kirja panna, mis on rahvusülikooli roll ja kuidas on see jaotunud ülikooli ja riigi vahel, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kui palju täiendavat toetust Tartu Ülikool riigilt saama hakkaks, haridusminister Tõnis Lukas öelda veel ei oska, märkides vaid, et see pole midagi müstilist ning täiendavalt maksab riik vaid rahvusülikooli konkreetsete funktsioonide täitmise eest.

Seadusemuudatusega kaoks ära Tartu Ülikooli praegune 50-liikmeline juhtorgan - nõukogu ja nõuandev organ kuratoorium. Eelarve ja arengukava küsimust hakkaks otsustama hoopis 11-liikmeline nõukogu, kuhu kuuluksid inimesed väljaspoolt ülikooli ja mitte tegevpoliitikud. Akadeemiline otsustuskogu oleks 22-liikmeline senat, kuhu kuuluksid korralised professorid ja üliõpilased.

Rektor loodab, et esmakordselt 1925. aastal vastu võetud Tartu Ülikooli seaduse muudatust saab Riigikogu arutama asuda eeloleval sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles