USA kutsus Süüria diplomaadi vaibale

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Araablasest meeleavaldaja hoidmas käes Hezbollah´ liidri Hassan Nasrallahi portreed.
Araablasest meeleavaldaja hoidmas käes Hezbollah´ liidri Hassan Nasrallahi portreed. Foto: AP/Scanpix

USA soovis Süüria diplomaadilt selgitusi süüdistuste kohta, nagu varustaks Damaskus Liibanoni lõunaosas tegutsevaid šiiitide organisatsiooni Hezbollah võitlejaid relvadega.


Ühendriikide välisministeeriumi esindaja Gordon Duguid kinnitas Washingtonis aset leidnud kohtumisel Zouheir Jabbourile, et USA mõistab hukka šiiiarühimituse varustamise relvadega, vahendas BBC News.

Möödunud nädalal süüdistas Iisraeli president Damaskust juudiriigi julgeolekut ohustava terroriorganisatsiooni toetamises ja nende varustamises Scud-rakettidega, mille tegevusraadiusesse jäävad mitmed juudiriigi linnad. Ka kohtumisel Ühendriikide välisministeeriumi esindajatega arutati väidetavalt Scud-rakettide küsimust.

«Ameerika Ühendriigid mõistavad karmilt hukka kõikide relvade ja eriti ballistiliste rakettide süsteemide nagu Scud sattumise Süüriast Hezbollah´ kätte,» kinnitas Duguid.

Süüria on süüdistusi eitanud ning väitnud, et Tel Aviv üritab sel moel juhtida tähelepanu kõrvale oma tuumaprogrammilt. Iisrael pole aga tänaseni ametlikult kinnitanud ega eitanud tuumarelva olemasolu.

ÜRO kehtestas Liibanonile pärast konflikti Iisraeliga 2006. aastal relvaembargo, mille eesmärk on tagada, et Liibanoni territooriumile ei toimetata ilma sealsete võimude ja ÜRO teadmata relvi ega muud lahinguvarustust.

Seejuures on keelatud nii relvade ja nendega seotud materjalide müümine või nendega varustamine, tehnilise abi ja sõjalise tegevusega seotud teenuste osutamine kui ka rahastamine või rahaline abi, kuid paljude vaatlejate hinnangul uuendab Hezbollah Süüria ja Iraani abil sellele vaatamata oma arsenali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles