Mesi - kasulik ja tervislik magus suutäis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

EVA TAMMELO

Mesi hoiab ära ja ravib ägedaid põletikke, samuti aitab krooniliste haiguste ägenemise vältimisel. Mee raviomadusi tutvustab arst Enn Lõuk, kes on Eestis kõige enam uurinud mee kasulikke omadusi.

Ravimtaimedega võrreldes on mee eelis see, et lisaks taimedest pärinevatele kasulikele ainetele sisaldab see ka mesilaste ensüüme.

Tugevdab organismi

Mesi sisaldab kuni 20 protsenti vett. Enamiku mee kuivainest moodustavad suhkrud. Neist üks kümnendik on disahhariidid (maltoos, sahharoos jt), üheksa kümnendikku aga lihtsuhkrud (glükoos, fruktoos). Ülejäänud kuivaine moodustavad mikroelemendid, C- ja B-grupi vitamiinid, foolhape, eeterlikud õlid, fütontsiidid, flavonoidid, hormoonid, ensüümid, aminohapped jt.

Inimene omastab mees leiduvaid lihtsuhkruid kergesti, need imenduvad otse verre. Tänu lihtsuhkrutele saab inimene meest kiiresti energiat. Sellepärast on mesi kasulik rasket füüsilist ja vaimset tööd teinud ning kurnavat haigust põdenud inimestele.

Mesi parandab söögiisu, selles olevad ensüümid aitavad paremini omastada toitaineid. Erinevalt teistest toiduainetest pole mee lõhustamiseks vaja seedeensüüme.

Eriti väärtuslik on mesi kasvavale organismile. Laste (aga ka vanade inimeste) organism omastab mett palju paremini kui teisi magusaineid. Lastel suurendab mesi hemoglobiini hulka veres ning tugevdab organismi ja kiirendab kasvu.

Alla viiekuustele lastele Enn Lõuk mett anda ei soovita. «Mees võib leiduda botulismitekitaja eoseid. Väikelapse maos ei ole veel nende hävitamiseks piisavalt hapet,» selgitas ta.

Mesi ei ole hammastele kahjulik. «Magusat süües hakkavad hammastel paljunema bakterid, kuid mee antibakteriaalne toime hävitab need,» rääkis Enn Lõuk. Erinevalt muudest maiustustest ei vähenda mesi söögiisu, vaid parandab seda.

Mesi ja teised mesindussaadused on vastunäidustatud inimestele, kes on nende suhtes allergilised. «Allergilisel inimesel võib ka pool teelusikatäit mett põhjustada ägeda allergiahoo: nahk hakkab sügelema, tekivad kublad, kõhulahtisus, valu seljas ning astmataoline hingeldus,» rääkis Enn Lõuk.

Sageli põhjustab allergiat mees leiduv õietolm. Inimestel, kes mett varem talusid, kuid enam ei talu, võib see tingitud olla maksa töövõime vähenemisest.

Mee vähene taluvus ei ole veel allergia. Paljude inimeste magu on mee suhtes tundlik: pärast mee söömist tekib kõhus ärritus ja vaevatunne. Mee suhtes tundliku maoga inimesed ei pea mee tarvitamisest loobuma. Puhta mee söömise asemel võiksid nad juua meevett (1 supilusikatäis mett 1 klaasi vee kohta).

Mesi ravib haigusi

Peale haigusi ärahoidva ja kosutava toime on meel ka ravitoime. Muidugi ei või iga haigestumise korral meele lootma jääda. Rasked palavikuga kulgevad põletikud nõuavad tingimata arsti määratud ravikuuri.

Meest saab abi hingamisteede-, seedekulgla-, närvisüsteemi- ja vereringehaigusete ning haavade korral.

Mett soovitatakse hingamisteede haiguste ärahoidmiseks ja raviks, sest mesi desinfitseerib suu, neelu ja seedekulgla limaskesti. Kui inimene külmetab käsi või jalgu, hakkavad limaskestadele sattunud viirused ja bakterid paljunema.

«Mees leiduvad fütontsiidid ärritavad limaskestade närvilõpmeid ja kutsuvad esile peente veresoonte laienemise. Nii pääsevad organismi «piirivalvurid» fagotsüüdid paremini viirusi ja baktereid hävitama,» selgitas Enn Lõuk.

Raviks ja profülaktikaks tuleb 3-5 korda päevas lasta teelusikatäis mett suus ära sulada või närida 3-5 korda päevas 15 minutit väikest kärjetükki.

Meekompress rinnaku piirkonnas laiendab kopsu veresooni ning aitab ravida kopsupõletikku. Kuiva köha puhul vähendab mitu korda päevas tehtav meekompress ärritust ja lahtistab röga.

Mesi reguleerib seedenäärmete tegevust, sel on kerge lahtistav toime. Mesi aitab normaliseerida maomahla happesust, seda kas suurendada või vähendada, ning sobib seepärast maokatarri ja kaksteistsõrmiksoole haavandite raviks. Soe meevesi vähendab maomahla happesust, külm aga suurendab.

Mesi rahustab kesknärvisüsteemi ja lõõgastab silelihaseid. Lisaks on meel krampidevastane toime.

Mett soovitatakse süüa kõrgvererõhu ja kehvveresuse puhul, sest mesi soodustab vereloomet. Liigesepõletike raviks võib teha meekompressi, lisada mett vanniveele või määrida sellega valutavaid liigeseid ning minna sauna vihtlema.

Tugeva desinfitseeriva toime tõttu saab meega ravida haavu, näiteks põletushaavu. Kiirendades rakkude taastumist soodustab mesi defektide paranemist. Raviks tuleb põletatud kohta meega määrida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles