Borneolt leiti kopsudeta konn ja hormoone «süstiv» tigu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hormoone «süstiv» tigu
Hormoone «süstiv» tigu Foto: SCANPIX

Zooloogid avastasid Borneo ehk Kalimantani saare vihmametsast mitmeid uusi liike, kelle omadused üllatasid.

Leitud liikide hulgas on näiteks kopsudeta konn, maailma väikseim putukas ja hormoone eritav tigu, kirjutab AFP.

Kaheksa sentimeetri pikkuse kopsudeta konna  Barbourula kalimantanensis`e kohta saadi esimest korda andmeid juba 2008. aastal. Nüüdne lähem uurimine näitas, et selle liigi konnad hingavad naha kaudu.

Borneo paljastas ka 36-sentimeetrise rohutirtsu.

Kuid kõige enam hämmastas uurijaid tigu Ibycus rachelae, kes paaritumise ajal «süstib» paarilisse hormoone. Isastel tigudel on kaltsiumkarbonaadist teravad ogad. Ta surub need partneri kehasse, suurendades nii viljakust.

Uued liigid leiti Borneo südameks nimetatavast, kaitse all olevast vihmametsast. Seal elab üle 10 000 looma- ja taimeliigi, mida ei leidu maailmas mitte kuskil mujal.

Ainuüksi ühel puul võib leida üle 1000 erineva liigi.

«Uute liikide avastamine näitab, kui mitmekesine on Borneo loodus. Arvame, et seal on veel palju, mida avastada. Sealsete loomade ja taimede põhjal võib näiteks luua ravimeid, mis aitavad ravida vähki ja aidsi,» lauaus WWFi esindaja Adam Tomaseks.

Maailma Looduse Fond WWF avaldas uute liikide kohta raporti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles