Nostalgia võib nurjata Rahvaliidu ja sotside liitumise

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullusuvisel juhatuse ja volikogu koosolekul olid Rahvaliidu auesimees Arnold Rüütel ja esimees Karel Rüütli veel ühel meelel, nüüd on ühinemisplaanid erakonda suure lõhe tekitanud.
Mullusuvisel juhatuse ja volikogu koosolekul olid Rahvaliidu auesimees Arnold Rüütel ja esimees Karel Rüütli veel ühel meelel, nüüd on ühinemisplaanid erakonda suure lõhe tekitanud. Foto: Toomas Huik

Sotsidega ühineda soovivad Rahvaliidu noored juhid võivad kuu enne erakorralist kongressi jalad rakku joosta, kuid ilmselt otsustab Rahvaliidu saatuse eduka suur­erakonna nostalgia.



Läinud nädalal sotsidega ootamatult läbirääkimistesse sukeldunud Rahvaliidu noor juhtkond seisab kuu aja pärast silmitsi erakonnakaaslastega, kelles kasvav vimm võib erakorralisel kongressil lõkkele lüüa. Partei laiema kooskõlastuseta alguse saanud läbirääkimised võivad jäädagi kahe erakonna väga väikse osa siselõbuks.

Postimees helistas läbi kõik Rahvaliidu maakonna- ja linnaühenduste juhid, et uurida nende meelsust. Just nende inimeste häälestatusest, kongressieelsest tööst piirkondades sõltub see, millise suuna Rahvaliit 23. mail erakorralisel kongressil võtab ja millise juhtkonnaga riigikogu valimistele vastu minnakse.

Oma selge arvamuse ütles välja ka Rahvaliidu auesimees Arnold Rüütel, kes pidas parteikaaslastele saadetud kirjas ainuvõimalikuks iseseisva erakonnana jätkamist. Rüütli sõnadel on aga erakonnas väga suur kaal.

Suur osa maakonnaühenduste juhtidest peab praeguse juhi Karel Rüütli suurimaks veaks seda, et ta alustas läbirääkimisi ilma erakonna nõusolekuta. Lubamatuks peetakse ka seda, et Rahvaliidu rahakotiga rutatakse võlgades sotse päästma, ja seda vaid väheste inimeste soosingul.

Üheaegselt nii Rahvaliidu maskoti kui ristikivi seisuses oleva Villu Reiljani kodukandis Jõgevamaal on tunded kõige tulisemad.

Sotsidega läbirääkimisi toetavad Saaremaa, Tartu linnaühendus, Viljandi-, Rapla, Pärnu- ja Läänemaa maakonnaühendused.

Kui kongressil sotsidega ühinemist heaks ei kiideta, võtavad praegused juhid seda umbusaldusena. Kui uut juhtkonda kohe ei kinnitata, siis on väga tõenäoline, et Arnold Rüütlist saab auesimehena ajutine Rahvaliidu juht.

Rahvaliidu meelsus ühinemisel

VASTU
– Harju-, Hiiu-, Jõgeva-, Lääne-Viru-, Võru- ja Põlvamaa maakonnaühendus ning Narva linnaühendus.

POOLT – Lääne-, Pärnu-, Rapla-, Saare- ja Viljandimaa maakonnaühendus ning Tartu linnaühendus.

EI TEA – Ida-Virumaa, Tartumaa, Valgamaa maakonnaühendus.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles