Clinton kinnitas Eesti ja USA häid liitlassuhteid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton saabus välisministeeriumisse kohtuma Urmas Paetiga.
Hillary Clinton saabus välisministeeriumisse kohtuma Urmas Paetiga. Foto: Raigo Pajula

Eesti välisminister Urmas Paet ja USA riigisekretär Hillary Clinton kinnitasid Eesti ja USA häid liitlassuhteid, eriti aga pikaajalist julgeolekukoostööd.

Tänasel kohtumisel Tallinnas rääkisid välisminister Urmas Paet ja Ameerika Ühendriikide riigisekretär Hillary Clinton nii Eesti-USA kui üleatlandilisest koostööst, arengutest Afganistani ülesehitusel ning suhetest Euroopa Liidu idapartnerluse sihtriikidega, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja. 

«USA panus Euroopa kui terviku julgeolekusse on jätkuvalt ülimalt oluline. Eriti väärtuslik on Eestile aga praegune kõrgetasemeline ja tihe dialoog oma USA partneritega,» ütles Eesti välisminister. Paet lisas, et Eesti hindab president Obama administratsiooniga toimuvat tihedat dialoogi.

Paet ja Clinton arutasid rahvusvahelise koordinatsiooni arendamise võimalusi Afganistanis. «Arengud Afganistanis kinnitavad militaarsete ja ülesehituslike
pingutuste jätkamist ning nende tõhusa koordineerimise vajadust,» tõdes välisminister Paet.

«Eesti jätkab sõjalist panustamist Afganistanis nii kaua, kui see on vajalik ning teeb seejuures Ameerika Ühendriikidega üha tihedamat sõjalist koostööd. Jagame ühiseid väärtusi ka arengukoostöö valdkonnas ning näeme häid koostöövõimalusi ka USA arengukoostöö agentuuri USAIDiga,» märkis Paet valmisolekut laiendada koostööd USAga arengukoostöös.

«Afganistan on Eesti arengukoostöö sihtriik ja oleme pühendunud sealsele ülesehitusele ning järjepidevalt tegelenud Helmandi provintsi tervishoiusüsteemi arendamisega,» rääkis Eesti välisminister.

Paet ja Clinton rääkisid eesmärkidest Euroopa Liidu idapartnerluse riikide toetamisel. «Eestil ja USA-l on idapartnerluse riikidega suheldes sarnased eesmärgid.
Oluline on edasi jõuda külmutatud konfliktide lahendamisega, aga ka Balkani eurointegratsiooni ning Türgi edasise sidumisega Euroopaga,» ütles Paet. «Idapartnerluse sihtriikide haldusvõimekuse tõstmisele kaasa aitamiseks loob Eesti Tallinnasse koolituskeskuse,» rääkis Paet.

Välisminister Paeti sõnul peab Eesti väga oluliseks Euroopa Liidu ja NATO koostöö parandamist.

Kohtumisel peatuti ka julgeoleku- ning relvastuskontrolli koostööl Ameerika Ühendriikidega. «Toetame USA sammu jõuda Venemaaga tavarelvastust reguleeriva kokkuleppeni ja peame oluliseks, et see toimuks kõiki NATO partnereid kaasates,» ütles välisminister Paet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles