Aaviksoo: 800 aastat pole Eestis nii turvaline olnud

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Mihkel Maripuu

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul pole Eestis ja selle lähiümbruses olnud nii turvaline kogu selle aja vältel, kui siin on eksisteerinud riigid.


«Täna, 800 aastat pärast esimese riigi teket siin, võib öelda, et see osa maailmast on turvalisem kui kunagi varem,» ütles Aaviksoo Lennart Meri konverentsi asemel korraldatud üritusel «Euroopa vulkaani all».

Sellest hoolimata ei tundu Aaviksoo sõnul siinne tulevik piisavalt turvaline ning üks suuremaid küsimusi selle juures on piirkonna suur fragmenteeritus.

Ta tõi välja, et mõned siinsed riigid kuuluvad Euroopa Liitu, teised NATOsse, kolmandad mõlemasse, neljanda ei kumbagi, olles siiski näiteks OECD liikmed. Kui Balti riigid kuuluvad mõlemasse, siis näiteks Soome ja Rootsi pole NATO, Norra aga pole Euroopa Liidu liige ja Venemaa kuulub ülalmainitud organisatsioonidest vaid OSCEsse.

Aaviksoo märkis, et saab ju rääkida solidaarsusest NATOs, samuti Euroopa Liidus, aga ka Põhjalas ja Baltikumis, rääkimata laiemast, kuni Vaikse ookeanini ulatuvast solidaarsusest.

Tema sõnul tuleb mõelda, kuidas neid erinevaid solidaarsusi kombineerida, et need soosiksid piirkonna turvalisust.

«See võib olla kõige suurem väljakutse ees ootamas - kuidas harmoneerida need erinevad solidaarsused.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles