Paet arutas Austraalia välisministriga sotsiaalkindlustusleppe sõlmimist

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet NATO välisministrite kohtumisel Tallinnas.
Urmas Paet NATO välisministrite kohtumisel Tallinnas. Foto: Raigo Pajula

Välisminister Urmas Paet arutas täna varahommikul Tallinnas toimunud kohtumisel Austraalia välisministri Stephen Smithiga Eesti ja Austraalia koostööd kultuuri- ja sotsiaalvaldkonnas, võimalusi tihendada majanduskontakte ja panustamist Afganistani ülesehitusse.

Välisminister Paet toonitas, et Austraalias elab suuruselt viies eestlaste kogukond peale Kanadat, Rootsit, Ameerika Ühendriike ja Soomet.

«Viimastel aastatel on Austraalias töö- ja puhkeviisaga töötanud arvestatav hulk noori Eesti inimesi. Kokku on Austraalias ligi 9000 eestlast,» ütles Paet.

«Et aidata meie kodanikke Austraalias ning lahendada sotsiaal- ja tervishoiukindlustusega seotud küsimused, jätkame Austraaliaga aktiivselt läbirääkimisi kahepoolse sotsiaalkindlustuslepingu sõlmimiseks,» sõnas Paet.

Paet rääkis Austraalia kolleegile ka Eesti soovist tihendada suhtlust Austraalia ja Eesti ettevõtjate vahel. «Eesti liitumine Majanduskostöö ja Arengu Organsiatsiooni OECD ja euroalaga teeb Eestisse investeerimise kindlasti atraktiivsemaks,» märkis Paet.

Nii Eesti kui Austraalia panustavad Afganistanis sõjalisse tegevusse ja ülesehitustöösse. Paet toonitas, et Austraalia on suurim NATOsse mitte kuuluv Afganistani rahvusvahelistesse julgeolekuabijõududesse panustaja.

«Eesti jaoks on väärtuslik kogemustevahetus ja koostöö  Austraaliaga Afganistani lõunaosas,» ütles Paet. «Kui Eesti tegutseb Helmandi piirkonnas, siis Austraalia lisaks Helmandile ka Oruzgani provintsis ja Kandaharis,» märkis Paet.

Paet ja Smith rääkisid ka koostöövõimalustest järgmisel aastal, kui Tallinn on Euroopa kultuuripealinn.

«Kutsume Austraaliat osalema kultuuripealinna projektis Austraalia traditsioonilise kunsti näitusega, mida praegu on võimalik näha Kölnis Ludwigi muuseumis,» ütles Paet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles