Nemtsov: NATO väärtuste ideoloogia on oht Putini võimule

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa opositsioonipoliitik, endine asepeaminister Boriss Nemtsov:
«Venemaa võimud peavad 
NATOt oma peamiseks vaenlaseks.»
Venemaa opositsioonipoliitik, endine asepeaminister Boriss Nemtsov: «Venemaa võimud peavad NATOt oma peamiseks vaenlaseks.» Foto: Pm

Eile Tallinnas NATO peasekretäri loengut kuulanud Venemaa tuntumaid opositsioonipoliitikuid Boriss Nemtsov ütles Postimehele, et Vene võimud kasutavad ära iga võimalust näitamaks oma NATO-vastasust.


Kuidas suhtute sellesse, et üheskoos NATO välisministrite kohtumisega Tallinnas ei leia siin aset NATO-Venemaa nõukogu istungit? Eesti välisminister on selle kohta öelnud, et Venemaa ei soovinud Tallinnas nõukogu istungil osaleda, kuna arutamiseks polevat piisavalt teemasid.


Asi on selles, et Venemaa võimud peavad NATOt oma peamiseks vaenlaseks. Nad kasutavad ära iga võimalust, et seda demonstreerida. Iseenesest on tegemist muidugi jamaga – näiteks NATO tegevus Afganistanis on ka Venemaa huvides, kuna narkootikumid jõuavad sealt eelkõige just Venemaale.



Sellele vaatamata on meie võimude tegevus selline, et neil on tarvis vaenlast. Ning nad on selle leidnud.



Teie pole sellega nõus?


Minu meelest väljendub siin Putini nõukogulik mõtteviis.



Kas oleks võimalik Vene-NATO suhteid kuidagi teistmoodi üles ehitada?


Võimud rääkisid, et neile ei meeldi, kui Ukraina ja Gruusia astuvad NATOsse. Enne seda räägiti, et pole rahul Iraagi sõjaga. Millega nad praegu rahul pole, ma ei oska isegi ette kujutada.



Tegemist on ideoloogilise lahkheliga – NATO-le on oluline kaitsta demokraatiat ja Euroo­pa väärtusi, aga Putinile on peamine kaitsta oma ideid. Need kaks kontseptsiooni ei oma midagi ühist, seepärast ka pidevad konfliktid. Putin näeb demokraatiat ohuna oma võimule, seepärast on ka NATO tema võimu jaoks ohtlik.



Küsimus veidi teisest vallast, kuidas teie hinnangul praegune pingeline olukord Põhja-Kaukaasias läheb kokku sellega, et lähipiirkonnas Sotšis on korraldamisel olümpiamängud?


Üldse idee korraldada taliolümpiamängud subtroopikas on absurd. Põhja-Kaukaasia ei ole seal põhiprobleem. Peamine probleem on inimeste nöökimine, keda on vaja elukohast välja tõsta, looduskaitsealade hävitamine, ökoloogilised kuriteod ning korruptsioon, mis teeb projektid kohutavalt kalliks. Kaukaasia terrorismiprobleem süvendab seda pilti, kuid arvan, et mitte otsustaval määral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles