Heureka tahab näidata Tartu muumiat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

AITA OTTAS

Eile olid Tartus Soome teaduskeskuse Heureka museoloogid, et kirjutada tähetorniga alla lepe maikuise Tartu näituse suhtes.

Soomes soovitakse aga näidata ühte kahest ülikooli klassikalise muinasteaduse muuseumi muumiast.

Muumia 2. aastatuhandest

Heureka teadus- ja arendusdirektor Hannu Salmi ütles, et juuni keskel avavad nad Soomes muinaskultuuride näituse, kus tahetakse eksponeerida ka 2. aastatuhandest e.m.a. pärinevat noorukimuumiat.

Vanast Kreekast pärit muumia oleks kodumuuseumist eemal aasta ja kaks kuud. Siinsesse ekspositsiooni jääks alles lapsemuumia.

Hannu Salmi ütles, et nägi neid muumiaid esimest korda ligi kakskümmend aastat tagasi, aga esimest korda avaneb võimalus ühte neist Soomes näitusel eksponeerida.

«Loodetavasti saame peatselt Tallinnast load muumia viimiseks üle piiri, taotlus on esitatud,» sõnas Salmi.

Esimene suurem etteaste

Eile leppis Heureka kokku ka mai keskel Tartus ülikooli kergejõustikuhallis avatava näituse suhtes, mille põhieksponaadid tuuakse Heurekast. Näitus on Tartu tähetornist kujundatava teadus- ja huvikeskuse esimene suurem etteaste.

Keskuse projektijuht Tiiu Sild rõõmustas, et lõpuks on keskusel ka nimi: Ahhaa. Nimekonkursile saabunud 140 ettepanekust jäi peale see avastust-imestust väljendav hüüe, mille pakkusid üheaegselt välja Ene Gutman ning tähetorni töötaja Helle Jaaniste.

Ahhaa nimega on huvikeskus esmakordselt väljas täna Tartus avataval innovaatikamessil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles