Eesti sõlmis NATOga küberkaitseleppe

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Eesti ja NATO esindajad sõlmisid täna küberkaitse vastastikuse mõistmise memorandumi, mis annab raamistiku edasisele infovahetusele ja konsultatsioonidele küberkaitse valdkonnas.

Samuti käsitleb allkirjastatud vastastikuse mõistmise memorandum NATO küberkaitsealase toetuse osutamist Eestile võimalikus kriisiolukorras.

Memorandumi NATO-poolseks allkirjastajaks oli NATO asepeasekretär Claudio Bisogniero, Eesti poolt allkirjastasid leppe teabeameti peadirektor Tarmo Türkson ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse direktor Epp Joab.

Kolm aastat tagasi Eesti vastu suunatud ulatuslikud ja ohtlikud rünnakud olid otsustavaks ajendiks, mis muutsid NATO arusaamist küberohtudest kui üleilmset julgeolekut mõjutavatest teguritest. Eesti edukas tegutsemine rünnakute tõrjumisel ning sellele järgnenud tegevused riikliku küberjulgeoleku strateegia raames on oluliselt mõjutanud ka NATO samme selles valdkonnas.

NATO on töötanud välja küberkaitse poliitika, mille alusel pakub allianss liikmesriikidele tuge küberohtude ennetamisel ja intsidentide ohjamisel. NATO ja liikmesriikide vahel sõlmitavad kahepoolsed lepped täpsustavad küberkaitse koostööd ning loovad sellele selgepiirilise aluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles