Janek Mäggi: kirjanditeemad on kahjuks klišeelikud

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna kirjutavad abituriendid kirjandit.
Täna kirjutavad abituriendid kirjandit. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

PR-tegelase ja luuletaja Janek Mäggi hinnangul on tänavused kirjanditeemad kahjuks pigem klišeelikud ega võimaldada noorel omi huvitavaid mõtteid väljendada.

«Häda on see, et siin on palju väljakujunenud klišeesid, kus on tulemus ette teada,» ütles Janek Mäggi pärast tänavuse küpsuskirjandi teemadega tutvumist. «Näiteks «Ühiskond kui noorsoo väärtuste kujundaja» on selline pioneerilik,» tõi ta välja. Mäggi märkis ka, et teema laiendus suunab noort inimest kindlal viisil mõtlema ja näha on, et üldiselt oodatakse tüüpilist arvamuslugu.

Mäggi kiitis 9. teemat «Oo, sport, sa oled raha!». «Sellist teemat ma poleks küll elu sees osanud oodata,» tunnustas ta teema päevakohasust. «Selliseid teemasid, kus on ajastu vaim sees, võiks olla rohkem, sest need praegused teemad oleks võinud olla ka kümme aastat tagasi,» ütles Mäggi.

«Ma kujutan ette, et tänapäeva noor tahaks kirjutada sellest, mis talle praegu korda läheb, mitte mõtiskleda elu põhiväärtuste üle,» ütles Mäggi, põhjendades, et sellises vanuses pole noorel inimesel elu põhiväärtused veel paigas. Ta selgitas, et kui noor valib teemaks näiteks «Ajaloos vastutab kõige eest järelpõlv», siis ta saab kirja panna ikka vaid juba kusagilt loetud mõtteid.

«Teemad saaksid ikka olla sellised, kus noorel on oma mõtted. Miks mitte midagi sotsiaalvõrgustike või popkultuuri teemal,» arutles Mäggi. «Kirjandiga võiks saada teada midagi uut, et vaat, kui huvitavalt inimene mõtleb. Nende teemade puhul, ma arvan, et ei saa midagi uut teada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles