Makedoonia ja Albaania avavad Tallinnas saatkonna

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makedoonia lipp
Makedoonia lipp Foto: Reuters / Scanpix

Nii Makedoonia kui Albaania välisministrid kinnitasid kohtumisel Eesti välisministri Urmas Paetiga, et avavad varsti Tallinnas oma riigi saatkonna.

Välisminister Urmas Paet kohtus Tallinnas Makedoonia (Endine Jugoslaavia Vabariik Makedoonia) kolleegi Antonio Milošoski ja Albaania välisministri Ilir Metaga.

Makedoonia välisminister Antonio Milošoski kinnitas kohtumisel Paetiga peatset saatkonna avamist Eestis ja huvi Eesti kogemuste kasutamiseks Makedoonia ettevalmistustes Euroopa Liiduga ühinemiseks.

Paeti sõnul toetab Eesti Makedooniat igati tema püüdlustes liituda Euroopa Liiduga. «Makedoonia on 2009. aasta eduaruande kohaselt suutnud ellu viia kõik Euroopa komisjoni poolt ettenähtud seadusemuudatused. See on kiiduväärt saavutus, kuid kindlasti mitte teekonna lõpp. Samuti on oluline, et Makedoonia saavutas eelmise aasta lõpus Euroopa Liiduga viisavabaduse,» lisas ta.

Urmas Paet ja Antonio Milošoski kirjutasid kohtumise raames alla ka kahe riigi vahelisele ebaseaduslikult riigis viibivate isikute tagasivõtmise lepingu rakendamise protokollile.

Eesti ja Albaania välisministri kohtumisel Tallinnas teatas Albaania välisminister Meta, et Albaania on otsustanud avada Eestis saatkonna. «Albaania peab suhete arendamist Eestiga väga oluliseks, seega kavandame siin saatkonna avamist,» lisas Meta.

Välisminister Paeti sõnul toetab Eesti igati ka Albaania Euroopa Liidu-suunalist arengut ning viisavabaduse kehtestamist Euroopa Liidu ja Albaania vahel. «Majandussuhete arendamisele annab hoogu äsja sõlmitud Eesti ja Albaania topeltmaksustamise vältimise leping ning sõlmida tuleks ka investeeringute kaitse leping,» sõnas ta.

Paet lisas, et Albaanial on NATO värske liikmena oluline roll ka nii Lääne-Balkani piirkonna kui kogu Euroopa stabiilsuse tagamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles