Mehhiko lahes uppunud puurtornist lekib naftat

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA Maa Observatooriumi satelliitfoto Louisiana rannikust ja Mississippi jõe deltast.
NASA Maa Observatooriumi satelliitfoto Louisiana rannikust ja Mississippi jõe deltast. Foto: AFP / Scanpix

USA rannavalve teatel on hakanud puurtornist, mis sel nädalal Mehhiko lahes plahvatas, põlema süttis ja uppus, lekkima merre suures koguses naftat, ähvardades rikkuda Louisiana ranniku tundliku ökosüsteemi.


Platvormi puurauguga ühendavast juhtmest jõuab rannavalve hinnangul iga päev merre kuni tuhat barrelit (pea 160 000 liitrit) naftat, vahendas AFP uudisteagentuur.

Tõenäoliselt hakkas juhe lekkima neljapäeval, kui kaks päeva varem plahvatanud platvorm Horizon poolteise kilomeetri sügavusele merepõhja vajus.

Lekete parandamine võib parimal juhul võtta aega mõned päevad, halvimal juhul aga kuid. Platvormil oli enne õnnetust ka suures koguses - umbes 700 000 gallonit ehk üle 2,6 miljoni liitri - diisliõli, mille seisund pole teada..

Mehhiko lahele tekkinud naftalaik on praegu juba mõnekümne kilomeetri laiune. Louisiana rannikust asub see 40 miili ehk enam kui 60 kilomeetri kaugusel. Puhastustööde käigus on kokku korjatud juba üle saja tuhande liitri naftasegust vett.

11 kadunuks jäänud naftatöölise otsingud reedel lõpetati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles