Greenpeace võitleb nüüd Soome tuumajaama jäätmehoidla vastu

, toimetaja / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud aasta mais ronisid Olkiluoto 3 ehitamise vastu protestivad Greenpeace’i aktivistid sajameetrisele kraanale ja veetsid seal mitu päeva.
Möödunud aasta mais ronisid Olkiluoto 3 ehitamise vastu protestivad Greenpeace’i aktivistid sajameetrisele kraanale ja veetsid seal mitu päeva. Foto: Reuters / Scanpix

Keskkonna­organisat­siooni Greenpeace väitel on Olkiluoto uue tuumareaktori ka­sutatud kütuse matmine üliohtlik.


«Praegu kasutusel olevate reaktoritega võrreldes toodaks ehitatav Olkiluoto 3 ja võimalikud järgmised uued tuumajaamad Soomes praegusest lausa kaks korda radioaktiivsemaid ja lihtsamini levivaid nn supertuumajäätmeid,» teatas radikaalsete meetmete ja avalduste poolest tuntud organisatsioon.


Ühe maailma võim­saimaks saava Olkiluoto reaktori jäätmed on Greenpeace’i sõnul oht­likumad seetõttu, et kiiritust tekib uut tüüpi jaamades praegustega võrreldes märksa rohkem. Ehitajad on süüdistused tagasi lükanud, kuid Green­peace’i sõnul ei võta nende keskkonnamõju hindamine uusi ohte piisavalt arvesse.


Lisaruumi taotlus


Jäätmehoidlat ehitav Posiva soovib aga Olkiluoto 3 juurde kuuluva ladustuspaiga jaoks lisaluba 3000 tonnile tuumajäätmetele ja on asunud tegelema selle ehituse keskkonnamõju hindamisega. Praegu on sinna plaanis ladustada 9000 tonni uraani.


Hoidla tuleb poole kilomeet­ri sügavusele maa sisse. Siiani on Soome tuumajäätmeid ladustanud ajutistes hoidlates.


Lisaruumi soovitakse tuumajäätmete ladustuspaika igaks juhuks, kui Loviisa jaama hakataks ehitama kolmandat reaktorit. Praeguses mahus saaks Olkiluotole ladustada nelja töötava reaktori jäätmed, Olkiluotos ehitatava ja plaanitava Soome kuuenda reaktori omad.


Posiva plaanib tuumajäätmeid ladustama hakata vaskkapslitesse, mis peaksid säilima sadu tuhandeid aastaid. Green­peace’i väitel on aga viimase aasta uuringud näidanud, et korrosioon võib kapslid juba mõnesaja aastaga hävitada. «Tuumajäätmete püsimist matmispaigas ei saa tagada kümneteks tuhandeteks aastateks. Hiljemalt jääajad ja nendega kaasnevad maavärinad teevad radioaktiivse aine keskkonnast eristamise võimatuks,» rõhutas Greenpeace’i energiakampaaniaga tegelev Lauri Myllyvirta.


Olkiluoto uus tuumajaam on rohelistel hambus olnud selle ehitamise algusest.


Aktivistid elasid kraanal


Mullu mais ronisid kuus organisatsiooni liiget tuumajaama ehituskraana otsa ja veetsid seal päevi. Olkiluoto 3 omanik, Soome firma TVO on kõikvõimalikud süüdistused jaama ehituse ohtlikkuses ja ebakvaliteetsete osade kasutamises tagasi lükanud.


Eri põhjustel on jaama ehitamine pikalt venima jäänud. Praeguste plaanide järgi peaks see käiku minema 2011. aastal, mis on esialgu kavandatust kaks aastat hiljem. Viimane löök oli eelmisel nädalal reaktoriehitusel toimunud väike tulekahju, mille tagajärgi tuleb ajalehe Helsingin Sanomat andmeil likvideerida veel kuid.


Soomes on praegu neli töötavat tuumajaamaüksust, kus toodetakse neljandik riigi elektrist – kaks reaktorit on Loviisas ja kaks Olkiluotos. Viimasesse ehitatakse kolmandat reaktorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles