Austria president edestas kindlalt paremäärmuslasest kandidaati

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taas presidendiks valitud Heinz Fischer (paremal) ja tema peamine rivaal Barbara Rosenkranz.
Taas presidendiks valitud Heinz Fischer (paremal) ja tema peamine rivaal Barbara Rosenkranz. Foto: Reuters/ScanPix

Austrias läbi viidud presidendivalimiste tulemusena jätkab ametis senine riigipea Heinz Fischer, kes edestas rahvusvahelises meedias huvi äratanud Barbara Rosenkranzi.


Kinnitatud valimistulemuste kohaselt võitis sotsiaaldemokraadist Fischer 78,94 protsenti häältest. Austria Vabaduspartei presidendikandidaat, paremäärmuslaseks peetav Rosenkranz pälvis kõigest 15,62 protsendi hääletanute toetuse ning kolmandaks jäi abordivastase kristliku erakonna kandidaat Rudolf Gehring, keda toetas 5,44 protsenti valijatest, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Ma pole õnnelik, kuid ma olen üldiselt rahul,» ütles 51-aastane kümne lapse ema Rosenkranz pärast valimistulemuste selgumist. Meedia tähelepanu pälvis ta sellega, et vaidlustas seadused, mis keelustavad Austrias natsi-ideoloogia ja holokausti eitamise, kuid hiljem väitis naine siiski, et teda on vääriti mõistetud.

Valimisaktiivsus jäi alla 50 protsendi, küündides 49,17 protsendini. Kuue aasta eest toimunud presidendivalimistel osales aga 71,6 protsenti valimisealisest rahvastikust.

Presidendile kuulub Austrias ainult sümboolne võim.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles