Keskerakond napsas reformikatelt populaarsustabeli esikoha

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Silver Ait

Esimest korda sel aastal õnnestus opositsioonilisel Keskerakonnal napsata pikka aega parteide populaarsustabelit juhtinud Reformierakonnalt esikoht. Teine võimuerakond, Isamaa ja Res Publica Liit kaotab pidevalt toetuspunkte.



Viimati juhtis Keskerakond Reformierakonna ees Postimehe tellitud ja Turu-uuringute ASi läbi viidud küsitluste kohaselt läinud aasta oktoobris-novembris. Kõige suurem on Edgar Savisaare juhitud partei toetus Tallinnas (30 protsenti vastajatest) ja Ida-Virumaal (43 protsenti).



Savisaar leidis, et paariprotsendilistes kõikumistes ei ole midagi erakordset.



«Arvan, et erakondade toetusnumbrid jäävad mõneprotsendilisel skaalal kõikuma seni, kuni kõhklejatele saab selgeks, et nende hääl loeb,» ütles ta. «Keskerakonna eesmärk on hoiatada inimesi, et valimisi ei tohi boikoteerida ega koju jääda, sest sellega kindlustatakse lihtsalt olemasoleva stagnatsiooni jätkumine.»



Üks tähelepanek Keskerakonna esimehel viimase aja erinevate küsitlustulemuste suhtes siiski oli.



«Vaikselt, aga kindlalt paistab valijateni jõudvat arusaamine, et Eesti valitsuse valitud tee jõuda euroni läbi suure tööpuuduse ja sügava majanduslanguse ei ole siiski ainuõige,» leidis ta. «Inimestel on valida, kas eurojärgsest perioodist saab pikk vindumine või asub riik aktiivselt majandust elavdama, nii nagu muudes Euroopa maades.»



Savisaare sõnul tõstab see valik kindlasti inimeste aktiivsust ja valimistest osavõtt saab olema laialdasem kui seni. «Ma ei usu, et enamik valijaist soovib 100 000 kaasmaalase unustamist tööpuuduse kestvasse kammitsasse,» ütles ta.



Turu-uuringute tegevjuht Tõnis Stamberg nentis, et praeguste tulemuste põhjal ei saa teha järeldust, et Keskerakond on teistest ette rebinud. «Kahe suure erakonna puhul on seis stabiilne – kord Keskerakond peal ja Reformierakond all ning vastupidi,» ütles ta.



Hetketulemustest põnevamaks pidas Stamberg mais tehtavat küsitlust, kust peaks selguma, kuidas on mõjunud Keskerakonna valitsusvastane kampaania.



«Samamoodi on kuu pärast põnev vaadata, kuidas on mõjunud sotside ja Rahvaliidu omavaheline kemplemine nende toetusele,» leidis Stamberg. «Osa Rahvaliidu piirkondi toetab ühinemist, osa mitte ning küsitlus peaks selle koha pealt ka selgust tooma.»



Seni on Rahvaliit kogunud suuremat toetust Lõuna- ja Kesk-Eestis.



«Saab näha, kas ja kuhu nende erakondade hääled võivad hakata liikuma. Kas võtab siit oma osa veel Keskerakond?» küsis Stamberg. «Tuleva kuu küsitlus näitab, kas oleme liikumas selgelt neljaparteisüsteemi poole.»



Sotsiaaldemokraatide riigikogu fraktsiooni esimees Eiki Nestor leidis, et küsitluse muutused jäävad kõik vea piiresse ega ole väga üllatavad.



Tema sõnul on seis poliitikas tegelikult lihtne – on erakond, kes on võtnud tähelepanu keskmesse ainult majandus­edu ja koha kuskil edetabelis, ning on erakond, kelle huviorbiidis on pidevalt võim.



«Sotside soov on ühendada inimesi, kes seaksid tähelepanu keskmesse inimese. Isiklikult ootan, et meiega liitub tubli osa meiega ühtemoodi mõtlevaid inimesi Rahvaliidust, aga miks ka mitte mujalt,» lootis ta.



Silmad on selles küsimuses sotsiaaldemokraatidel selgelt suunatud omavahel tülli keeranud roheliste nn lüürikute osa poole, mida juhib teatrimees Peeter Jalakas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles