Piimatöösturid: krooni juurde pole võimalik maksta

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson/Postimees.

Eestimaa Põllumeeste Keskliit küsib piima kokkuostuhinnale krooni juurde, töösturite sõnul pole seda praeguses turuolukorras võimalik maksta.


Praegu maksavad piimatööstused põllumeestele toorpiima kilo eest 4 krooni ja 50 senti, eelmisel aastal oli kokkuostuhind krooni võrra kõrgem, kirjutab

Äripäev

.

«Meid rahuldaks 5,5kroonine kokkuostuhind, nagu see eelmisel aastal oli. Nüüd, kus eksport on vähenenud, on ka kokkuostuhind langenud 4,5 kroonini, see aga ei kata põllumeeste kulutusigi,» rääkis Eestimaa Põllumeeste Keskliidu asepresident Jaan Sõrra.

Sõrra sõnul tegi põllumajandusülikool uuringu, kust selgus, et 30-40 tootja piima omahind on 5,05 krooni.

Piimatööstuse Maag tegevjuht Valdis Noppel ütles, et toorpiima eest kroon kõrgemat hinda praegu maksta ei saa. Hind sõltub turust. Noppel arvab, et kilepakis liitrine piim peaks poes maksma 10 krooni, mitte 7 krooni nagu praegu.

«Kui võtta tootja seisukohast, siis on küsitud 5,5 krooni liitri eest mõistlik, kuna sisendid on läinud suuremaks ja lähevad veelgi. Kui aga vaadata seda tööstuse seisukohast, siis on maailmaturu piimahinnad langenud ja langevad veelgi,» sõnas Saaremaa piimatööstuse juht Andi Saagpak.

Siiski arvab Saagpak, et põllumeestega tuleb ühise laua taha istuda ning seisukohti selgitada. Kui toorpiima hind tõuseks ei tuleks tööstused enam omadega välja.

Lääne-Virumaa piimakarja kasvataja OÜ Viraito omanik Toivo Kens ütles, et Eestis ei tule kõne allagi, et põllumehed avaldaksid oma pahameelt madala toorpiima hinna suhtes sellise streigiga, nagu tegid seda Saksamaa põllumehed juunis.

«Ma tahan näha ühte piimatootjat, farmerit, kes oleks võimeline ühe päeva piimakoguse lihtsalt maha joosta laskma. Meil kõigil on suured kohustused kukil. Investeeringud vajavad maksmist mitte ainult iga kuu, vaid ka kindlal kuupäeva,» sõnas Kens.

Kens kuulub ka piimandusühistu E-Piim nõukokku ning ta on seisukohal, et toorpiima eest praegu rohkem raha küsida ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles