Paet: Kõrgõzstanis tuleb võtta suund vabadele valimistele

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldaja kannab Kõrgõzstani rahvuslippu valitsushoone ees Biškekis.
Meeleavaldaja kannab Kõrgõzstani rahvuslippu valitsushoone ees Biškekis. Foto: SCANPIX

Välisminister Urmas Paet ütles Luksemburgis toimunud Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel, et Kõrgõzstanis tuleb võtta suund vabadele valimistele.

Euroopa Liidu välisministritel toimus ühine istung Euroopa Liidu kaitseministritega, mis keskendus Afganistaniga seotud küsimustele ning kõne all oli piraatlusevastane võitlus Somaalias, välisministritel on arutluse all ka Euroopa välisteenistusega seonduv, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

Rääkides olukorrast Kõrgõzstanis olid Euroopa Liidu välisministrid mures rahutuste järgse ebakindla olukorra pärast. «Peamine eesmärk on hoida ära võimalik jätkuv vägivald ja etnilised konfliktid ning leida tasakaal riigi põhja- ja lõunaosa vahel,» rõhutas välisminister Paet. «Olukorra stabiliseerimiseks tuleb võimalikult ruttu läbi viia vabad valimised,» tõdes Paet.

Välisminister Urmas Paeti sõnul tuleb ajutisel valitsusel taastada avalik kord, austades õigusriigi põhimõtteid ja inimõigusi ning täites kõiki Kõrgõzstani rahvusvahelisi kohustusi ja kokkuleppeid. «Muuhulgas on vajalik kasutada Afganistani transiidiks Manasi õhuväebaasi ka edaspidi,» nentis välisminister Paet.

Urmas Paeti arvates võib sellel, kuidas Euroopa Liit, tehes koostööd nii ÜRO kui ka Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooniga (OSCE), suudab Kõrgõzstanis stabiilsuse tagada, olla laiem mõju kogu Kesk-Aasia regiooni arengule.

Euroopa Liidu välispoliitikajuhid arutasid koos NATO peasekretäri Anders Fogh Rasmusseni ja Euroopa Liidu kaitseministritega koostööd Afganistanis. «Vajalike reformide läbiviimisel peab Afganistan võtma juhtrolli ning suurendama omavastutust nii julgeoleku tagamise ülevõtmisel kui ka riiklike institutsioonide ülesehitamisel,» ütles välisminister Paet.

«Oluline on tugevdada Afganistani valitsuse võimekust kohalikul tasandil,» lisas ta. Paeti sõnul arutati ühisistungil võimalusi 2009. aastal välja töötatud Afganistani ja Pakistani tegevuskavade kiiremaks ellurakendamiseks.

Välisminister Urmas Paeti hinnangul on Afganistani ülesehitamisel vajalik nii Euroopa Liidu ja NATO praktilise koostöö tugevdamine kui ka kõikide teiste rahvusvaheliste panustajate omavahelise koordinatsiooni parandamine. Euroopa Liidu välisministrite ja kaitseministrite ühisistungil kiideti heaks Afganistani ja Pakistani tegevuskavade täideviimise raport ning nõukogu võttis vastu järeldused ühise julgeoleku- ja kaitsepoliitika kohta.

Üldasjade istungil arutavad Euroopa Liidu välisministrid Euroopa välisteenistuse korralduse peamisi põhimõtteid. Välisminister Urmas Paeti sõnul on liikmesriikidel vaja jõuda aega kaotamata välisteenistuse toimimise osas kokkuleppeni, et vastava ettepanekuga saaks edasi liikuda ning alustada läbirääkimisi Euroopa Parlamendiga.

«Euroopa välisteenistus peab tegema tihedat koostööd liikmesriikide välisteenistustega,» ütles välisminister Paet. «Oluline on tagada nii värbamisprotseduuride läbipaistvus kui ka geograafiline tasakaal personalikorralduses,» lisas Paet. Välisminister Urmas Paeti sõnul on samuti olulineb lisada Euroopa Liidu välisesindustele konsulaarfunktsioon hädaolukordade puhuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles