Tshinvali ümber jätkuvad lahingud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia konfliktitsoonid
Gruusia konfliktitsoonid Foto: Lennart Rikk

Gruusia väed pommitasid pärast üürikeseks jäänud vaherahu luhtumist täna varahommikul Lõuna-Osseetia pealinna Tshinvali lähistel separatistide vägesid, süüdistades vastaspoolt palgasõdurite toomises enklaavi ja sealsete gruusia külade ründamises.

 

ÜRO Julgeolekunõukogus väljendati täna küll muret võitluse ägenemise pärast Gruusiast lahku lüüa soovivas Lõuna-Osseetias, kuid suurriigid ei jõudnud kokkuleppele Venemaa avalduse osas, milles nõuti vaenupooltelt vägivalla hukkamõistu.

Briti suursaadiku abi Karen Pierce väljendas ebakõla pärast kahetsust, kuid avaldas samas lootust, et ühine avaldus võetakse lähipäevil siiski vastu, vahendas AFP. «Avalduse puudumist täna õhtul ei tohiks võtta märgina, et julgeolekunõukogu selle küsimusega ei tegele,» lisas ta.

Gruusia väekomandöri sõnul soovitakse piirkonnas nüüd tagada põhiseaduslikku korda. Reintegratsiooniministri Temur Iakobašvili andmetel hõivati öösel viis separatistide poolele asunud osseetide küla, vahendas Reuters.

Lõuna-Osseetia võime toetav Venemaa süüdistas Thbilisit reeturlikus käitumises ning kutsus maailma üldsust ära hoidma «massilist verevalamist». Sellel nädalal juba varem mitmel pool puhkenud lahingutes on mõlemad leerid teatanud ohvritest nii sõdurite kui tsiviilelanike seas.

Gruusia peaminister Lado Gurgenidze teatas televisioonis rahvale, et riigi julgeolekujõud rakendavad meetmeid, et takistada vene palgasõdurite imbumist riiki. Tshinvalist on viimastel päevadel tulnud mitu teadet vabatahtlike saabumisest mujalt Põhja-Kaukaasiast ja Venemaalt.

Vene uudisteagentuur ITAR-Tass teatas aga viitega Kremli pressiesindajale, et ka president Dmitri Medvedev kaalub rea erimeetmete kasutuselevõttu vastuseks Gruusia rünnakule Lõuna-Osseetias, et taastada piirkonnas rahulik olukord.

Lõuna-Osseetia separatistliku valitsuse juht Eduard Kokoitõ rääkis Interfaxile, et praegu käivad lahingud Tshinvali äärealadel edasi, kuid linna kontrollivat endiselt tema väed. «Me kontrollime täielikult oma pealinna,» kinnitas ta.

Vene telekanalites näidati ka lahingute eest varjuvaid kohalikke elanikke, kes on viidud turvapaikadesse Tshinvalis. Reutersi korrespondent nägi pealinna lähedal lendamas ka kaht tundmatut sõjalennukit ajal, mil mürsutuli muutus eriti ägedaks ning kurdistas kõrvu mitme kilomeetri raadiuses.

Gruusia rahvusliku julgeoleku juht Kahha Lomaia ütles Reutersile, et konfliktitsooni saadetud mitu nõukogude päritolu lennukit SU-25 osalesid lahingus Tkverneti küla pärast.

Tshinvalis neid tema kinnitusel kasutada ei kavatseta. Separatistide väitel tegid grusiinid öösel mitu katset piirkonna keskust vallutada, kuid ebaõnnestusid. Seejuures kinnitasid nad, et kõik rünnakud tõrjuti oma jõududega ning piirkonnas viibivatelt Vene rahuvalvevägedelt abi ei palutud.

Gruusia siseministeerium teatas aga oma kodulehel, et öösel tungisid riigi territooriumile kolm Vene ründelennukit Su-24 ning neist langetas kaks pommi politseijaoskonnale

Kareli linnas, mis asub Lõuna-Osseetiaga piirnevas rajoonis, vahendas Civil.ge.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles