Tudengid said Eesti esimese satelliidi prototüübi ehitamiseks rohelise tule

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
satelliit
satelliit Foto: TV3

Nädalavahetusel Eestis viibinud Saksa kosmoseagentuuri ja Soome teadusasutuste delegatsioonid jõudsid Eesti esimese satelliidiprojekti ESTCube-1 arenguid arutades järeldusele, et ollakse küps liikuma edasi järgmisesse faasi.

Eesti tudengisatelliidi projektijuht Silver Lätt kinnitas, et kohtumine lõppes positiivselt ning Soome kosmoseettevõtte Space Systems Finland Ltd ekspert Seppo Korpela oli heas mõttes üllatunud tudengite tööst ning lisaks kiidusõnadele jagas ka väärtuslikke soovitusi järgmisteks projekti etappideks.

«Tulemusena otsustati, et satelliidiprojekt on, peale väikeste paranduste sisseviimist raportitesse, küps liikuma järgmisesse faasi ning on võimalik alustada satelliidi prototüübi valmistamisega ning selle testimisega,» rääkis Lätt.

Samuti on käimas satelliidi sidesageduste registreerimine Rahvusvahelises Telekommunikatsiooni Liidus (International Telecommunications Union) ja Rahvusvahelises Raadioamatööride Liidus (International Amateur Radio Union).

Tartu Ülikooli füüsika instituudi kosmose- ja militaartehnoloogia töörühma juhi Mart Noorma sõnul on ESTCube-1 Eesti esimene satelliit, mis valmib Eesti tudengite ja teadusasutuste ning rahvusvaheliste partnerite koostöös. Satelliit viiakse maa orbiidile aastal 2012.

Eesti tudengisatelliit on aastal 2008 Tartu Ülikooli füüsika instituudi ja Tartu Observatooriumi koostöös alguse saanud projekt, mis on kasvanud täismõõtmetes rahvusvaheliseks koostööks.

Projekti viivad ellu Tartu Ülikooli, Tallinna Tehnikaülikooli ja Eesti Lennuakadeemia tudengid TÜ ja Tartu Observatooriumi teadlaste juhendamisel koostöös Saksa Kosmoseagentuuri, Helsingi ja Jyväskyla ülikoolide ning Soome Meteoroloogiainstituudiga.

Seekordse seminari aitasid olulisel määral korraldada Eesti Tudengisatelliidi programmi liikmetest TTÜ üliõpilased TTÜ üliõpilasesinduse kaasfinantseerimisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles