NATO nõudis vägivalla lõpetamist Lõuna-Osseetias

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer.
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer. Foto: Reuters / Scanpix.

NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer kutsus koheselt lõpetama vägivalda Lõuna-Osseetias ning soovitas tungivalt vaenupooltel pidada otseläbirääkimisi.

Schefferi pressiesindaja ütles, et peasekretär on tõsiselt mures sündmuste pärast, mis Gruusia selles piirkonnas arenevad. Tema sõnul jälgib allianss toimuvat tähelepanelikult, vahendas AFP.

«Peasekretär kutsub kõiki osapooli koheselt relvakokkupõrkeid lõpetama ja otseläbirääkimisi osapoolte vahel,» ütles pressiesindaja.

USA presidendi administratsioon kutsus samuti «kõiki osapooli» üles lahendama konflikti rahumeelselt.

«Kõik osapooled peaksid lõpetama vägivalla koheselt ja asuma otseläbirääkimistele, et see küsimus rahulikult lahendada,» ütles Valge Maja pressiesindaja Gordon Johndroe, kes sõitis koos president Bushiga olümpiamängude avamisele Pekingis.

Rahvusvaheline Punane Rist kutsus samal ajal osapooli üles looma Lõuna-Osseetias humanitaarkoridori, et võimaldada kiirabil evakueerida haavatuid.

Gruusia väed alustasid eile hilisõhtul pealetungi Lõuna-Osseetias, süüdistades sealseid separatiste gruusia külade tulistamises ja palgasõdurite toomises Venemaalt. Meedia andmetel on praeguseks piirkonna pealinn ümber piiratud.

Venemaa hoiatas grusiine vastumeetmete eest ning lubas kaitsta oma kodanikke Lõuna-Osseetias. Moskva saadik tunnustamata vabariigis süüdistas Gruusiat «etnilise puhastuse» korraldamises.

Thbilisi teatel on mitu sõjalennukit täna juba tunginud üle riigi piiri ning pommitanud Guusia asulaid, mis asuvad konfliktitsoonist väljas. Moskva seda eitab.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles