Elevantidel on mesilaste eest hoiatav hüüd?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elevantidel on mesilaste eest hoiatav hüüd?
Elevantidel on mesilaste eest hoiatav hüüd? Foto: SCANPIX

Teada on, et elevantidel ei ole looduslikke vaenlasi, kuid mesilased võivad terve elevandikarja paanikasse ajada ja amokki jooksma panna.

Hiljuti Oxfordi ülikoolis tehtud uuring näitas, et nii Aafrika kui ka Aasia elevantidel on teatud hüüd, mis hoiatab mesilaste eest, kirjutab scinecedaily.com.

Paljudel linnu- ja ahviliikidel on samuti sellised hoiatushüüud, mis teatavad ohust.

Näiteks diaanapärdikutel on oma hoiatushüüd leopardiohu korral ning teine kotkaste korral.

Zooloogide sõnul on elevantide «suhtluskeeles» väga erinevaid hüüde. Arvatakse, et igal sellisel hüüul on oma tähendus.

Zooloog Lucy King avastas paar aastat tagasi esimest korda, et elevandid pelgavad mesilasi.

«Kui elevant näeb mesilasi, siis võib ühe hüüu tõttu terve kari paanikasse sattuda. Elevandid jooksevad siis nii kiiresti kui võimalik paigast minema, samal ajal nagu urisedes. Pole teada, et elevandid reageeriks selliselt mingile muule ohule,» sõnas King.

King ja ta kolleegid salvestasid mesilaste poolt ehmatatud elevantide häälitsusi. Neid lasti kuulda siis ühel elevandiperekonnal.  Kui need elevandid sellist madalat häälitsust kuulsid, pere kümnest liikmest kuus hakkasid kohe põgenema. Seda hoolimata, et lähikonnas ei olnud mitte ühtegi mesilast.

Teises katses eemaldasid teadlased ohuhäälitsusest sellele omased kaustilised jooned ning siis reageeris kümnest elevandist «ohule» vaid kaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles