Ka Pärnu lasteaedades on nõuetest vähem ruumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südamenädal Pärnu Mai lasteaias.
Südamenädal Pärnu Mai lasteaias. Foto: Erakogu

Pärnu linnavalitsuse alushariduse spetsialist Marga Napp märkis, et sarnaselt Tallinnaga on ka Pärnu lasteaedades vähem ruumi, kui uuenenud tervisekaitsenõuded sätestavad, kuid Pärnu linnavalitsus usub, et ükski laps seetõttu lasteaeda vastu võtmata ei jää.

«Uued tervisekaitsenõuded tähendavad paljudele Eesti lasteaedadele probleeme,» teadis Napp, kelle sõnul esitati varem nii rangeid ruuminõuded vaid uutele ehitatavatele lasteaedadele. «Meil on vanades lasteaedades ühe ruumiga rühmades 2,5 ruutmeetrit lapse kohta,» sõnas Napp.

«Meil ei ole selle vastu midagi, et lastel oleks palju ruumi, aga kui hooned on sellised, nagu nad on ja majanduslik seis on selline, et pole võimalik uusi maju ehitada, siis ei ole mõeldav selliste normide kehtestamine vanadele lasteasutustele, mis on ehitatud eelmisel sajandil.»

Napp tõdes, et normid kehtivad 1999. aastast, ainult et tänaseni polnud keegi nende kohta ettekirjutusi teinud. Nüüd on need tähelepanu keskpunkti jõudnud. «Oleme terviseametiga situatsiooni arutanud ja teame oma puudujääke, aga kuidas neid probleeme lahendada?» oli Napp nõutu.

Pärnus ei rahastata lasteaedu pearahapõhiselt nagu Tallinnas. «Raha on vähendatud, aga see ei ole seotud lasteaiakohtade olemasoluga - neid on ikka nii palju, kui neid on,» märkis ta.

Linnaametnik kinnitas, et rühmi ei ülerahvastata - sõimerühmadesse registreeritakse 16 last, aiarühmadesse maksimaalselt 22 last. «Iseküsimus on uued tervisekaitse eeskirjad, mis peavad oluliseks laste arvu veelgi vähendada, aga see ei ole võimalik,» leidis Napp.

Pärnu lasteaedadesse peaks seni kehtinud korra järgi enamik soovijatest sügisel koha saama, vaid sõimeealisi laps jääb järjekorda ootele.

«Nii hull see asi pole, et sügisel lapsi vastu võtta ei saaks. Täiskasvanud lahendavad asju arukalt - kui me oleme ise endale eeskirjad tekitanud, siis peame neid ka uuesti läbi vaatama, kui need ei ole sobilikud,» oli linnaametnik lootusrikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles