Roheliste volikogu tahab umbusaldada peasekretäri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheliste peasekretär Ain Kabal
Roheliste peasekretär Ain Kabal Foto: Pm

Roheliste peasekretäri Ain Kabalit ähvardab volikogus umbusaldamine, ent kuigi hääletamine on lõppenud ja järgmisel nädalal tulevad tulemused, pole rohelistele omaselt tegelikult miski selge.


Veebruaris ametisse valitud roheliste volikogu juhataja Andres Siplane oli mõnevõrra segaduses ega teadnud, kas ta ikka on veel volikogu juhataja või mitte, ent kaldus pigem oma volituste kehtivusse uskuma.



Nimelt on osa volikogu liikmeid valitavad, teised aga saavad sinna oma ametikohaga. Kuna erakonnas toimus kuu alguses kohtu abil võimupööre, siis osa Siplase poolt hääletanuid tema hinnangul tegelikult seda teha poleks saanud. Ent kokkuvõtlikult arvas mees, et ta ikka on volikogu juht.



Just võimupööre, mille käigus juhatuses vähemuses oleva füüsikute leeri liikmed Marek Strandberg, Mart Jüssi ja Valdur Lahtvee kohtu abiga võimu üle võtsid, ongi umbusaldusavalduse põhjuseks. Nimelt sai Kabal 6. aprillil välja antud kohtumääruse enda kätte paar päeva hiljem, ent jättis selle enda teada, et järele mõelda.



«Ka mina olen kõigest inimene, ka mina vajasin mõtlemiseks aega,» selgitas Kabal, miks ta jättis enda teada olulise kohtumääruse, millega suurem osa senise erakonna juhatuse liikmetest oma volitused kaotas. Mida ta täpselt mõtles, ei suutnud ta enam meenutada.



Igatahes veetis Kabal rahuliku nädalavahetuse perega ja teavitas juhatust nende volituste peatamisest alles siis, kui äriregistrisse olid muudatused juba tehtud ja midagi edasi kaevata hilja.



Roheliste mässava lüürikute leeri liige Mikk Sarv aga arvas, et just edasikaebamisvõimaluse kaotamine oligi venitamise põhjuseks ja sealt ka Kabali umbusaldamine. «Kuidagi pidi sellele reageerima,» selgitas ta.



Kabali sõnul ei muutnud venitamine aga midagi, sest kohtumäärust poleks niikuinii saanud edasi kaevata, sest mõlemad pooled olid sellest võimalusest loobunud. Siplane omakorda lausus, et ka tema ei tea täpselt, kas volikogu umbusaldus ka tähendab, et Kabal peab ametist lahkuma.



Nimelt esitab peasekretäri kandidaadi juhatus ja volikogu kiidab selle heaks, aga kas volikogu saab peasekretäri ka maha võtta, pole nii kindel, rääkimata segadusest teemal, kes volikokku üldse kuuluma peaksid, sest kohtuga võimu üle võttes tühistati ka kõigi teiste valitud kogude valimise otsused.



Kabal oli seisukohal, et tagasi astuda pole tal vaja ka volikogu umbusaldamise korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles