Vahtkondlased Keskerakonna piiramisüritusel

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anton Družkov (fotol paremal) aitas Toompea piiramisel turvamehi, juhendas ja jagas turvajatele neoonsärke. Molodoje Slovo juhatajana jagab ta Eestis Georgi linte ja on organiseerinud pronkssõduri valvamist.
Anton Družkov (fotol paremal) aitas Toompea piiramisel turvamehi, juhendas ja jagas turvajatele neoonsärke. Molodoje Slovo juhatajana jagab ta Eestis Georgi linte ja on organiseerinud pronkssõduri valvamist. Foto: Andres Haabu, Küllike Rooväli, Andres Putting / delfi / eesti ajalehed

Toompea piiramise üritusel võis näha mitut Öise Vahtkonnaga seotud tegelast, mitte lihtsalt uudishimulike pealvaatajatena, vaid aktiivselt üritusel koos turvatöötajate ja korrapidajatega korda hoides ning koordineerides.

«Staabis oli meil korraldajate poolel umbes 5-10 inimest ja väljas erinevates rollides 50-70 inimest,» räägib Lauri Laasi, tema oli üks eelmisel nädalal nn Toompea piiramise ürituse peakorraldajaid. Kui ajakirjanduses on tehtud vihjeid, et samal üritusel võis aktiivselt osalemas ja korraldamas näha ka Öise Vahtkonnaga seotud inimesi, siis Laasi seda eitab. Sama ütles ka Edgar Savisaar mõned päevad tagasi Vikerraadios: «Mul ei ole Notšnoi Dozoriga mingit sidet. Kõik võisid vabalt üritustest osa võtta.»

Ometi, nii Postimehe, Scanpixi kui Delfi fotograafid suutsid Toompeal piltidele saada mitu Öise Vahtkonna taustaga isikut. Veidi guugeldamist ja nägudele saab ka nimed ning teod taha.

Näiteks Öise Vahtkonna esindaja Sergei Tšaulin organiseeris Toompea «piiramist» Patkuli treppide juures. Sinna oli kogunenud palju Narvast bussidega kokku tulnud koolilapsi, keda siis Tšaulin juhendas, kus ja kuidas seista ning millal kätest kinni hoida. Tšaulin on teenekas vahtkondlane, kes osalenud paljudel üritustel NATO-vastastest pikettidest kuni Läti leegionäride marssideni välja (viimasel puhul siis «vaatlejana»).

Keskerakonna Toompea piiramisel lõi kaasa ka Anton Družkov. Tema ise küll piirajate rivvi ei astunud ja hoidus ka formaalsest korrapidaja rollist (neoonsärki selga ei tõmmanud), küll aga jagas korrapidajatele näpunäiteid ja neoonsärke, vahel tõmbus ka rahvasumma, kus sai usalduslikult abilinnapea Mihhail Kõlvartiga juttu rääkida.  Muidu on Družkov mittetulundusühingu Molodoje Slovo juhataja, korraldanud valvekordi pronkssõduri juures, samuti vahendab-jagab ta Georgi lintide väljaandmist Eestis. 

Družkoviga sarnases rollis oli Toompea üritusel ka Maksim Demidov ehk siis korraldaja ja suunaja, aga ise ritta ei astu ja korrapidaja vormi selga ei pane. Demidov sai mõned aastad tagasi aga tuntuks sellega, et lasti vangivalvuri kohalt lahti, kui selgus, et oli osalenud aprillirahutuste ajal märatsemistes. Hiljem on Demidov aktiivsemalt poliitikasse sekkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles