Norra neonats antakse Prantsusmaal kohtu alla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristian Vikernes
Kristian Vikernes Foto: SCANPIX

Prantsusmaa võimud lasid selle aasta juulis vahistada Norra kodakondsusega neonatsist muusiku Kristian Vikernesi, kuna teda kahtlustati Pariisis terrorirünnaku korraldamise plaanis.

Vikrnes peeti kinni pärast seda, kui ta abikaasa, kellel on relvakandmisluba, ostis relvi ja laskemoona, edastab BBC.

Prantsuse võimud sõnasid hiljem, et nad ei leidnud tõendeid terrori plaanimise kohta ning norralane vabastati.

Vikernes aga antakse nüüd kohtu alla rassilise vaenu õhutamise ja sõjakuritegude ülistamise eest. Tal ilmusid internetis vastavasisulised kirjutised.

Vikrenesi puhul on tegemist end neonatsiks kuulutanuga, sest ta ei kuulu ühtegi neonatslikku organisatsiooni. Samuti suhtles ta Norra kuulsa massimõrvari Anders Behring Brevikuga, kes tappis 2012. aasta suvel 77 inimest.

1994. aastal määras Norra kohus Vikernesile vanglakaristuse konkureeriva metal ansambli kitarristi mõrvamise ning Norra kirikute süütamise eest.

2009. aastal pärast vanglast vabanemist kolis Vikernes koos naise ja lastega Prantsusmaale.

Prantsuse võimud hakkasid teda jälgima, kuna ta oli neonats. Selle aasta 16 juulil arreteeriti tema ja ta naine Correzes, kui naist nähti relvi ostmas.

Politseiuurimine näitas, et naisel oli relvakandmisluba ning nad vabastati hiljem.

Vikernes ähvardas pärast seda Prantsuse võimudele kätte maksta. Mehe sõnul võeti temalt ära kõik ta tseremoniaalrelvad, mis hiljem siiski tagastati.

Prantsusmaal jätkas Vikernes muusika kirjutamist ja välja andmist.

Prantsuse prokuröride sõnul levitas norralane internetis oma kirjutistega ka antisemiitlikke ja ksenofoobilisi vaateid.

Oma kirjutistes ülistas ta niinimetatud odalismi. Tegemist on ideoloogiaga, milles valgenahalised eurooplased peaksid oma juurte juurde tagasi minema ning teise nahavärviga isikud alamaks rassiks kuulutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles