Nõutu Itaalia võttis natsikurjategija nurjunud matmise tõttu ühendust Saksamaaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erich Priebke 1995. aastal Roomas sõjaväekohtusse sisenemas.
Erich Priebke 1995. aastal Roomas sõjaväekohtusse sisenemas. Foto: SCANPIX

Itaalia võttis eile Saksamaaga ühendust, et arutada, mida ette võtta möödunud nädalal saja-aastasena surnud natsikurjategija Erich Priebke surnukehaga.

Nimelt põhjustas Roomas surnud mehe Itaaliasse sängitamise kava riigis suurt mahameelt ning Vatikan keelas matusetseremoonia ära. Kui matus üleeile algas, tuli see protestide tõttu katkestada, kirjutab AFP.

«Oleme Saksamaaga ühenduses,» teatas ajakirjanikele Rooma prefekt Giuseppe Pecoraro

Saksamaa välisministeeriumi pressiesindaja Martin Schäfer kinnitas, et toimunud on mitteametlikke kontakte, kuid Itaalia pool pole esitanud ametlikku palvet selleks, et Priebki surnukeha tagasi kodumaale saadetaks.

Schäferi sõnul on see Priebke perekonna otsustada, mida nad surnukehaga teevad. Praegu on see toimetatud Rooma-lähedasse sõjaväelennujaama.

Priebke advokaadi Paolo Giachini sõnul on tegemist ainuüksi Itaalia probleemiga. «Itaalia nõudis teda, lasi ta välja anda, mõistis ta üle kohut, mõistis ta süüdi ja hoidis aastaid koduarestis. Nüüd las nad tegelevad oma kuuma kartuliga,» sõnas ta AFP.

Natsi-Saksamaa SSi endine kapten Priebke soovis, et ta maetaks Argentinasse, kuhu ta pärast Teise maailmasõja lõpus põgenemist aastakümneid elas. 1994. aastal võeti ta kinni ning anti Itaaliale üle.

Priebke mõisteti 1998. aastal eluks ajaks vangi osalemise eest 1944. aastal Ardeatine´i koobastes toimunud massimõrvas. Toona tapeti 335 inimest, nende seas 75 juuti. Hukkamine viidi läbi kättemaksuks Itaalia vastupanuliikumise rünnaku eest SSi sõduritele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles