Rahastamisskandaal nurjas Keskerakonna toetuse tõusu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Rahvusringhäälingu tellitud TNS Emori uuringust selgub, et rahastamisskandaal ning Tallinna rohkeid avamisüritusi saatnud kriitika võtsid Keskerakonnalt oktoobris võimaluse püstitada partei viimaste aastate toetusrekord.

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, annaks oma hääle Keskerakonnale 29 protsenti ehk sama palju valijaid kui septembris. Esimesel küsitlusperioodil, mis oli 25. septembrist 2. oktoobrini, tõusis partei toetus samas viimaste aastate rekordtasemele ehk 34 protsendile, 9.-15. oktoobrini kestnud teisel küsitlusperioodil oli see aga vaid 24 protsenti.

Veel kevadel erakondade populaarsustabelit juhtinud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetus on olnud alates suvest langustrendis ning oktoobris toetas neid 20 protsenti vastanutest. Selle näitajaga jäi erakond alla ka Reformierakonnale, mida oktoobris toetas 22 protsenti, ning jagas kolmandat-neljandat kohta Isamaa ja Res Publica Liiduga (IRL), mille toetus on viimastel kuudel kõige enam kasvanud. Viimati oli IRLi toetus praegusest 20 protsendist kõrgem 2011. aasta veebruaris.

SDE toetuse langus ja IRLi tõus on märgatavalt kahandanud ka valitsusliidu ja opositsiooni kogutoetuste vahet. Kui veel suvel oli opositsiooni toetus koalitsiooni omast 16-17 protsendipunkti suurem, siis oktoobris oli vahe kümmekond protsendipunkti väiksem. Kaht võimuerakonda toetas kokku 42 ja opositsiooniparteisid 49 protsenti küsitlusele vastanutest.

Riigikogus esindamata erakondadest oli oktoobris neljaprotsendilise toetusega populaarseim Konservatiivne Rahvaerakond, millele järgnenud Eestimaa Rohelisi ja Iseseisvusparteid toetas vaid üks protsent vastanuid.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli oktoobris 36 protsenti.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 903 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles