USA raport näitab raiskamist ja võimalikku pettust Afganistani armees

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani armee naissõdurid.
Afganistani armee naissõdurid. Foto: SCANPIX

Ühendriikides eile avaldatud raport näitab raiskamist ning ei välista võimalikku pettust Afganistani armees seoses USA ja liitlaste abiprogrammiga, mille eesmärgiks sealse sõjaväe sõiduvahendite varuosadega varustamine.

Afganistani armee sõidukite varuosadega varustamiseks kulutati ajavahemikul 2004-2012 peaaegu 370 miljonit dollarit, raporti kohaselt pole aga võimalik tuvastada, millele suurem osa sellest summast kulutati, sest Kabuli arvepidamine on selles osas ülimalt puudulik ja segane.

Kontroll ei leidnud näiteks üldse mingisugust dokumentatsiooni selle kohta, et aastatel 2010-2012 varuosad Afganistani armeeni üldse jõudsid.

Raporti hinnangul on USA ja liitlaste eraldatud varustus ja varad seega ülimalt haavatavad ning avatud raiskamisele, pettusele ja kuritarvitamisele.

Afganistani president Hamid Karzai ja USA välisminister John Kerry jõudsid laupäeval põhimõttelisele kokkuleppele lepingus, mis võimaldaks USA vägedel jääda Afganistani ka pärast 2014. aastat ning rentida riigis sõjaväebaase. Lahendamata on endiselt kõige olulisemad küsimused, teiste seas Afganistani jäävate USA sõdurite immuniteet.

Afganistani Talibani juht mulla Mohammad Omar lubas esmaspäeval, et kui Kabul sõlmib Ühendriikidega julgeolekuleppe, jätkavad tema toetajad võitlust. Mulla Omar kutsus oma võitlejaid hoogustama vastuhakku Afganistani ja NATO vägedele ning kutsus kõiki afgaane boikottima järgmise aasta valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles