Piltuudis: Poola kunstnik ärritas avalikkust rasedat naist vägistava Punaarmee sõduri kujuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jerzy Bohdan Szumczyki pahameelt külvanud teos.
Jerzy Bohdan Szumczyki pahameelt külvanud teos. Foto: SCANPIX

Poola kunstnikule võidakse esitada süüdistus Venemaad ärritanud vastuolulise skulptuuri pärast. Sadamalinna Gdanski üles pandud teos kujutab rasedat naist vägistavat Nõukogude armee sõdurit.

«Ma tahtsin näidata naiste tragöödiat ja sõja õudusi,» sõnas 26-aastane kunstitudeng Jerzy Bohdan Szumczykeile uudisteagentuurile AFP, viidates Teise maailmasõja aegsetele kuritegudele.

Szumczyk pani elusuuruses kuju üles ööl vastu pühapäeva sotsialismiaegse memoriaali juurde, mis kujutab Punaarmeed 1945. aastal linnast natse välja ajamas.

Kuigi tolleaegne statistika puudub, vägistasid Punaarmee sõdurid vabastamise ajal palju naisi.

Gdanski politsei pressiesindaja Lucyna Rekowska sõnas AFP-le, et skulptuur sai avalikus ruumis üleval olla lühidalt, kuna ärritunud naisisik kutsus kunstiteost nähes välja politsei.  Võimud otsustasid, et skulptuur on üles seatud ebaseaduslikult ja eemaldasid selle.

Täna otsustavad võimud, kas esitada Szumczykile süüdistused rassi-või rahvusliku viha ärgitamises. Lisaks mõistis toimunu hukka Vene suursaadik Poolas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles