Ansip: opositsioonil on suurem võimalus Keskerakonna ainuvõimu lõpetada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip ja Jürgen Ligi
Andrus Ansip ja Jürgen Ligi Foto: Laura Oks / Postimees

Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansipi sõnul kinnitab TNS Emori valimiseelsete küsitlustulemuste võrdlemine, et Tallinnas praegu opositsioonis olevatel erakondadel on Keskerakonna ainuvõimu lõpetamiseks suurem võimalus kui eelmistel valimistel 2009. aastal.

Ansip ei soovinud täna valitsuse pressikonverentsil pikemalt kommenteerida Reformierakonna toetuse langust Tallinnas, korrates, et üle Eesti on erakonna populaarsus tõusnud.

«Kui üle Eesti on Reformierakonna toetuse tõus olnud pidev ja märkimisväärne vaatamata sellele, et Tallinnas on viimase kuuga toetuse tõus miinusmärgiga olnud ehk toetus on kahanenud, siis see on märk sellest, et väljaspool Tallinna on Reformierakonna tõus olnud väga tugev, mille üle muidugi on hea meel,» lausus ta ning avaldas arvamust, et Tallinn on oluline, kuid pole ainus omavalitsus Eestis.

Küll osutas ta, et TNS Emori uuringu järgi on Keskerakonna toetus praegu tagasihoidlikum, kui see oli neli aastat tagasi, vahetult enne eelmisi kohalikke valimisi. «Seega praegustel opositsioonierakondadel on suurem võimalus Keskerakonna ainuvõimu Tallinnas lõpetada,» ütles Ansip ning kutsus kõiki hääletama.

Reformierakonna aseesimees, rahandusminister Jürgen Ligi avaldas seepeale arvamust, et Ansipil on tartlasena hea rääkida, aga tallinlasena tuleb tal anda siiski selgitusi ka Tallinna erandile. «Minu arvates on Tallinna toetuse taga üks kultuurikonflikt, mida on vähe kirjeldatud,» ütles ta.

Minu arust ei peaks olema poliitiline kultuur esiteks nii meelelahutuslik ja teiseks nii keskaafrikalik, et iga uus võimuletahtja räägib ainult sellest, et teised varastavad.

Ligi märkis, et kultuurikonflikte on tegelikult kaks ning kogu aeg räägitakse neist ühest, pidades silmas praegust linnavalitsust ja valitsemiskultuuri, mille muutmise vajaduse osas ei oma praegused opositsioonierakonnad suuri eriarvamusi.

«On ka teine kultuurikonflikt, mida meedia väga püüab esile tõsta kogu aeg. Mina ise Tallinnas kandideerijana olen teise kultuuri esindaja, minu arust ei peaks olema poliitiline kultuur esiteks nii meelelahutuslik ja teiseks mitte nii keskaafrikalik, et iga uus võimuletahtja räägib ainult sellest, et teised varastavad, ja muust ei räägigi,» rääkis ta.

Ligi ütles, et tahaks valijana teada ka seda, mida kandidaat soovib teha peale poliitilise kultuuri väljavahetamise ning varastamise ja korruptsiooni lõpetamise ehk selle, mida tehtaks nagunii. Ta lisas, et kui valimiseelne õhustik on meelelahutuslik ja püsib keskaafrikalik konflikt, siis mõjutab see lõpuks ka reitingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles