Aaviksoo: riigikontrolli ettepanekud toetavad ministeeriumi poliitikat

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo
Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo Foto: Toomas Huik

Haridusminister Jaak Aaviksoo sõnul on riigikontrolli etteheited ministeeriumile õigustatud ja kinnitavad ühemõtteliselt, et viimastel aastatel langetatud hariduspoliitilised otsused on olnud õiged.

«Mul on hea meel, et riigikontroll aitab selgitada avalikkusele ja kõigile meie partneritele, et koolivõrgu korrastamine on möödapääsmatu. Raskete, kohati ka valulike otsuste tegemata jätmine ei ole vastutustundlik. Aitäh neile selle eest,» ütles haridusminister riigikontrolli ülevaadet kommenteerides.

Ministeerium nõustub riigikontrolli arvamusega, et koolivõrku on vaja korrastada ning kinnisvara haldamise põhimõtted peavad olema selged.

Lisaks märkis ministeerium, et ehkki rahvastikuprotsesside tõttu tänaseks kujunenud olukord oli ennustatav juba eelmise sajandi lõpul, ei suudetud poliitilise üksmeele puudumise tõttu kuni viimase ajani kokku leppida koolivõrgu strateegilistes arengutes.

Praeguseks on ministeerium valdava enamuse äsja avaldatud riigikontrolli aruande ettepanekutes sisalduvaid tegevusi juba käivitanud ja kohati ka lõpule viinud.

Ministeerium märgib õnnestumisena ära kutsekoolide renoveerimisprojekti, mille tulemusena koolivõrk oluliselt korrastus ja lisab, et valdav enamus Eesti haridusse tehtud investeeringutest on olnud asjakohased ja jätkusuutlikud. Vastuolulisemad on ministeeriumi hinnangul olnud erivajadustega laste koolivõrku puudutavad investeeringuotsused. 

Ministeerium ei nõustu riigikontrolli seisukohaga, et senised haridusinvesteeringuid on tehtud pikaajalise vaateta. «Sellel aastal koostataksegi plaane aasta 2020 perspektiivis, mis puudutavad nii koolivõrgu kui ka hariduse sisuliste muudatuste suunda. Kui plaanil pole veel kõiki templeid all, siis ei tähenda see, et plaane pole. Lähema kuue kuu jooksul peab enamus plaane saama ka ametliku staatuse, et saaksime kindlad olla eelseisva finantsperioodi investeeringute otstarbekuses ja jätkusuutlikkuses,» seisab ministeeriumi vastuses riigikontrolli auditile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles