Maal olev vesi pärineb asteroididelt?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maal olev vesi pärineb asteroididelt?
Maal olev vesi pärineb asteroididelt? Foto: SCANPIX

USAs Knoxville`is asuva Tennessee ülikooli teadlased avastasid asteroidi pinnalt jääd ja orgaanilist ainet.

Avastus tõendab teooriat, mille kohaselt noort Maad tabanud asteroidid käivitasid siin elu tekke protsessid, tuues kaasa jää ja vee, kirjutab sciencedaily.com.

Astronoomid uurisid Marsi ja Jupiteri vahel asuvas asteroididevöös liikuvat asteroidi 24 Themis, mille pinnalt avastati õhuke jääkiht.

See 200 kilomeetri laiune kosmiline objekt on üks suuremaid asteroididevöö asteroide.

Uuringuks kasutati USA kosmoseagentuuri NASA Hawaiil asuvat infrapuna teleskoopi, analüüsimaks, kui palju päikesekiirgust sellelt asteroidilt tagasi peegeldub.

Leiti nii külmunud vett kui ka orgaanilist ainet.

 «Avastasime tõendusmaterjali, et elu Maal võis alguse saada asteroidide ja meteoriitide abil. Neis sisalduv külmunud vesi käivitas elutekke protsessi,» selgitas astronoom Josh Emery.

Teadlaste jaoks oli asteroidi pinnalt jää leidmine üllatus, kuna siiani arvati, et see sulab ja aurustub kiiresti.

«Nüüdne uuring näitas, et 24 Themis asteroidi pinnal on säiliv jääkate. Võib-olla on jääkate veel paljudel asteroididel. Kuid asteroididel olev jää on vastus mõistatusele, kust Maa vesi pärit on,» lausus Emery.

Teadlase arvates uueneb 24 Themise jääkate pidevalt. Selle võib põhjustada asteroidi sisemuses oleva niiskuse tungimine läbi lõhede pinnale. Kuid kokkupõrked kosmilise prügiga võivad samuti asteroidi sisemuses oleva niiskuse ja vee pinnale tungimist mõjutada.

Astronoomid lisasid, et uuritud asteroid oli kunagi osa suuremast asteroidist ning sellel «emaasteroidil» võis samuti vett ja jääd olla.

«Arvatakse, et asteroidid on väga kuivad. Nüüd aga avastasime, et kui Päikesesüsteemi algusaegadel planeedid ja asteroidid tekkisid, siis ulatus elutekke tsoon väga kaugele. Elu ehitusmaterjalid – vesi ja orgaanilised ained - võisid seal üsna levinud olla,» sõnas Emery.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles