Jaapani minister külastas vastuolulist sõjapühamut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shinto preester vastuolulise Yasukuni pühamu ees.
Shinto preester vastuolulise Yasukuni pühamu ees. Foto: SCANPIX

Jaapani kabinetiminister külastas reedel Tokyos vastuolulist sõjaohvrite pühamut ning pahandas sellega Hiina ametivõime.


Haldus- ja sideminister Yoshitaka Shindō avaldas koos mitmete parlamendiliikmetega Yasukuni templis austust sõdades hukkunud Jaapani kodanikele, ent Hiina pahameele põhjustas asjaolu, et nende hulka kuuluvad ka sõjakurjategijad. Naaberriigid peavad templit Jaapani imperialismi sümboliks.

Shindō kinnitas, et ei käinud Yasukunis valitsuse esindaja vaid leinava eraisikuna. «Ma palvetasin eraviisiliselt. Ma leinasin sõdades oma elu kaotanud inimesi ja palvetasin rahu eest,» ütles ta. «Ma ei usu, et sellest diplomaatiline probleem kujuneb.»

Mõned tunnid hiljem kutsus aga Hiina Pekingis resideeruva Jaapani suursaadiku vaibale, et avaldada protesti ministri külastuse vastu.

«Asevälisminister Liu Zhenmin on kutsunud Jaapani suursaadiku välja, et avaldada protesti ja tugevat hukkamõistu,» ütles Hua Chunyingi ajakirjanikele Hiina välisministeeriumi esindaja. 

Ta nimetas visiiti jultunud katseks pesta puhtaks Jaapani militaristlikku ja agressiivset ajalugu ning seada kahtluse alla Teise maailmasõja tulemusi ja sõjajärgset rahvusvahelist korda.

Tokyo kesklinnas asuv šinto pühamu on püstitatud ligikaudu 2,5 miljoni Teises maailmasõjas ja muudes konfliktides hukkunud Jaapani kodaniku mälestuseks, kuid nende sekka kuulub ka 14 süüdimõistetud sõjakurjategijat.

Peaminister Shinzo Abe tegi pühamule, kus pühapäevani sügispidustusi peetakse, sümboolse kingituse, andes märku, et väldib ise selle külastamist.

Täna käis templis kokku 160 parlamendiliiget, kevadpidustuste ajal tegi seda neist 166.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles