India politsei küsitles kinnipeetud laeva meeskonnaliikmeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laev Seaman Guard Ohio, mille pardal eestlased viibisid.
Laev Seaman Guard Ohio, mille pardal eestlased viibisid. Foto: AdvanForti koduleht


India politsei kuulas reedel üle USA firmale kuuluva relvastatud kaitsega laeva meeskonna 33 liiget, kelle seas on 14 Eesti kodanikku. Neid süüdistatakse ebaseaduslikus relvade ja laskemoona veos India vetes.


India rannavalve pidas Seaman Guard Ohio kinni 12. oktoobril riigi idarannikul 15 meremiili Tuticorinist (Thoothukudi) idas. India julgeolekujõud leidsid laeva pardalt 31 automaatrelva ja 5000 ühikut laskemoona.

Politsei algatas juurdluse Sierra Leones registreeritud, kuid Ühendriikides baseeruvale firmale AdvanFort kuuluva laeva 10 meeskonnaliikme ja 25 relvastatud laevakaitsja asjus.

Nende hulgas on Briti, Eesti, Ukraina ja India kodanikke. 33 inimest viidi küsitlemiseks kohalikku politseijaoskonda, kaks jäeti laeva, teatas ajalehe Times of India veebileht tundmatuks jäänud politseiallikatele viidates.

Politsei sõnul polnud laevameeskonnal ega relvastatud valvel dokumente relvastuse ja laskemoona omamise kohta.

AdvanFort ütles, et kuna ta pakub relvastatud piraatlusevastast kaitset kaubalaevadele olid Seaman Guard Ohio pardal relvad ja laskemoon. Kompanii väitel olid kõik relvad korralikult registreeritud ja litsentseeritud.

India riikliku julgeoleku nõuniku asetäitja Nehchal Sandhu ütles neljapäeval, et politseijuurdlusest loobutakse, kui tehakse kindlaks, et laev ei viibinud India vetes.

Ukraina välisministeerium kinnitas ukrainlastest meeskonnaliikmete kinnipidamist. «Laeva meeskond, teiste seas Ukraina kodanikud, on vahi all.»

India suhtub relvastatud kaitsemeeskondadesse kaubalaevadel äärmiselt tundlikult pärast seda, kui Itaalia merejalaväelased tapsid eelmisel aastal kaks India kalurit. Merejalaväelased kuulusid kaubalaeva kaitsemeeskonda ja avasid kalurite pihta tule, pidades neid ekslikult piraat
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles