Saudi Araabia loobus ÜRO Julgeolekunõukogu mittealalise liikme kohast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO Julgeolekunõukogu hääletas möödunud kuul Süüria keemiarelvade hävitamise resolutsiooni üle.
ÜRO Julgeolekunõukogu hääletas möödunud kuul Süüria keemiarelvade hävitamise resolutsiooni üle. Foto: SCANPIX

Saudi Araabia loobus täna talle eile omistatud ÜRO Julgeolekunõukogu mittealalise liikme kohast, süüdistades Julgeolekunõukogu topeltstandardites.


«Saudi Araabial ei jää muud üle, kui loobuda Julgeolekunõukogu mittealalise liikme kohast, kuni kogu reformitakse ja sellele antakse vahendid oma ülesannete täitmiseks ja vastutuse kandmiseks maailmarahu  ja julgeoleku säilitamisel,» teatas riigi välisministeerium.

ÜRO Peaassamblee valis eile järgmiseks kaheks aastaks Julgeolekunõukogu mittealalisteks liikmeteks Leedu, Saudi Araabia, Tšaadi, Nigeeria ja Tšiili.

193-liikmelisel Peaassambleel ei avaldanud viie riigi kandidatuurile vastuseisu ükski maailmaorganisatsiooni liige.

Koht Julgeolekunõukogus annab võimaluse väljendada oma seisukohti olulistes maailmarahu ja -julgeolekut puudutavates küsimustes, nagu näiteks Süüria kriis, Iraanile ja Põhja-Koreale kohaldatavad sanktsioonid ning ÜRO rahuvalveoperatsioonid.

Neljapäeval valituks osutunud riigid vahetavad välja Aserbaidžaani, Guatemala, Maroko, Pakistani ja Togo, uute liikmete ametiaeg algab 1. jaanuaril.

Viiel NATO Julgeolekunõukogu püsiliikmel USA-l, Hiinal, Prantsusmaal, Venemaal ja Suurbritannial on nõukogu otsustes vetoõigus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles