Suurbritannia püüab illegaalseid immigrante SMS-ide abil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Oled riigis illegaalselt? Mine koju, või seisa silmitsi arreteerimsiega.»
«Oled riigis illegaalselt? Mine koju, või seisa silmitsi arreteerimsiega.» Foto: SCANPIX

Suurbritannia võimud teatasid täna, et saatsid ligi 40 000 illegaalsele immigrandile tekstsõnumi, hoiatades, et neil pole õigust riigi jääda.


Sealjuures tunnistasid nad, et kampaaniasse kaasati kogemata ka seaduslikult riigis viibivaid migrante.

«Sõnum siseministeeriumilt. Meie andmetel ei pruugi teil olla õigust Ühendkuningriiki jääda. Palun kontakteeruge meiega, et seda arutada,» seisis sõnumis.

Siseministeeriumi esindaja sõnul saadeti sõnumeid möödunud aasta septembrist käesoleva aasta juunini 39 100 inimesele. Sarnaseid teateid saadeti ka e-kirja ja paberposti teel.

Mõned tekstsõnumid saadeti aga ka valedele inimestele. Näiteks sai ühe sellise rassismivastaste kampaaniate aktivist Suresh Grover, kes rääkis ajalehele The Independent, et taoline sõnum oli tema jaoks äärmiselt šokeeriv.

«Ma tulin siia 1966. aastal koos oma vanematega, ma sündisin Ida-Aafrikas ning mul on alati olnud Briti pass,» rääkis mees.

Sõnumi sai ka immigrantide nõustaja Bobby Chan, kes elab riigis 1973. aastast. «Sedasorti kampaaniad tugevdavad stereotüüpe, justkui immigrandid oleks kriminaalne kogukond ning loovad hirmu keskkonda,» kommenteeris ta ajalehele.

Siseministeeriumi esindaja sõnul saadeti kampaania tehnilise teostaja andmetel valedele isikutele vaid 14 sõnumit.

Opositsioonilise tööerekonna väitel on riskis kampaania kodanike solvamise ja riigist eemaldumisega.

Kampaania meenutas siseministeeriumi juunis läbi viidud plakatiprojekti – Londoni tänavatel rippusid plakatid kirjadega «Illegaalselt Suurbritannias? Mine koju või seisa silmitsi arreteerimisega.»

Liberaaldemokraatliku erakonna liige majandusminister Vince Cable leidis toona, et sedasorti kampaania on rumal ja solvav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles