Krossist sai rahvusvaheliselt tagaotsitav

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusvaheline politseiorganisatsioon Interpol kuulutas reedel ülemaailmselt tagaotsitavaks Isamaa ja Res Publica Liidu Tallinna linnapea kandidaadi Eerik-Niiles Krossi.

Venemaa võimude taotlust Krossi rahvusvaheliste tagaotsitavate nimekirja lisamist kaua aega poliitilistel põhjustel eiranud Interpol muutis reedel ootamatult oma seisukohta. Krossi nimi lisati ametlikult oma koduleheküljel rahvusvaheliste tagaotsitavate nimekirja.

Krossi tagaotsimise põhjuseks nimetatakse piraatluse organiseerimist. Kas Interpol sai Venemaalt Krossi võimalikku süüd kinnitavaid lisaandmeid või muutis politseiorganisatsioon lihtsalt oma esialgset seisukohta tagaotsimistaotluse poliitilistest motiividest, on esialgu selgusetu.

Teoorias tähendab Krossi tagaotsitavate nimekirja lisamine seda, et vahistamise vältimiseks ei tohi mees Eestist lahkuda. Seni, kuni Kross püsib Eestis, võib ta end kindlalt tunda. Tulenevalt Eesti ja Venemaa vahelisest õigusabileppest ei anna mõlemad riigid oma kodanikke üksteisele välja.

«Võimalik on uurimise üleandmine ja seda on Eesti Venemaalt küsinud, kuid selleks ei ole Venemaa ilmutanud mingisugust valmidust,» ütles juhtiv riigiprokurör Heili Sepp Postimehele.

Tema sõnul on Eesti niinimetatud Arctic Sea juhtumis viinud ühises uurimisrühmas mitme teise riigiga läbi ka ise võimalikult põhjalikku uurimist ning muu hulgas on õigusabipalvetega nõutud välja Venemaal kogutud tõendeid. «Prokuratuuri hinnangul ei anna tänaseks Eesti kriminaalasjas kogutud tõendid ja Venemaalt saadud informatsioon piisavalt alust Krossi kaaperdamises kahtlustada,» kinnitas Sepp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles