Prokurör otsustas Gdanski vägistamisskulptuuri autorit mitte karistada

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola skulptori Jerzy Bohdan Szumczyki teos rasedat naist vägistavast Nõukogude sõdurist.
Poola skulptori Jerzy Bohdan Szumczyki teos rasedat naist vägistavast Nõukogude sõdurist. Foto: SCANPIX

Poola skulptor Jerzy Bohdan Szumczyk ei saa süüdistust kunstiteose eest, mis kujutab rasedat naist vägistavat Nõukogude sõdurit.

Gdanski prokurör otsustas Szumczykile süüdistust mitte esitada, vahendas uudisteagentuur PAP. Poola seaduste järgi oleks võinud «avaliku viha õhutamise eest rahvuse alusel» karistada kuni kaheaastase vangistusega.

Prokurörid ei leidnud kahtlustatava tegevuses kuritegu, kinnitas Gdansk-Wrzeszczi ringkonnaprokuratuuri juht Jolanta Janikowska-Matusiak.

Kuju paigutamise küsimus läheb nüüd prokuratuurilt üle politseiametile. Janikowska-Matusiak rääkis, et politsei võib sobimatu teo eest määrata maksimaalselt 1500 zloti ehk 360 euro suuruse trahvi.

Skulptuur «Komm, Frau» («Tule, naine») tekkis eelmise nädala laupäeval Gdanskisse Teise maailmasõja mälestusmärgi, kus seisab vana tank T-34, kõrvale. 26-aastase skulptori teos kujutab kiivrit kandvat Nõukogude sõdurit, kes rebib juustest rasedat naist, ähvardades teda püstoliga ja surudes end naise jalgade vahele.

Ilma loata püstitatud skulptuur sai tanki kõrval seista ühe öö, enne kui politsei selle ära viis.

Taolise skulptuuri püstitamine tekitas raevu nii Poolas, kui Venemaal. Vene Varssavi suursaadik Aleksandr Aleksejev rääkis Moscow Timesile, et on juhtunust väga šokeeritud. Diplomaadi sõnul solvas pseudokunst nende 600 000 Nõukogude sõduri mälestust, kes «andsid oma elu Poola vabastamise ja iseseisvumise eest».

Kunstnik, kes õpib Gdanski Kunstiakadeemias viiendal kursusel, õigustas oma tegu väitega, et tahtis näidata vägistamisohvrite tragöödiat ja kannatusi.

Ajaloolaste oletusel vägistasid Nõukogude sõdurid aastatel 1944-1945 ära enam kui miljon sakslannat. Poolas langes aga aastatel 1944-1947 Nõukogude sõdurite vägivalla ohvriks maksimaalselt 100 000 naist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles