Seitse ühiskonnategelast kutsub üles poliitilisele taaskäivitusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heinz Valk
Heinz Valk Foto: Mihkel Maripuu

Seitse ühiskonnategelast, kellest osa on tegevad ka päevapoliitikas, kutsuvad üles poliitilisele taaskäivitamisele ning uute reeglite kehtestamisele poliitikas.

Ülo Vooglaid, Heinz Valk, Tiina Mägi, Jaan Männik, Hardo Aasmäe, Toomas Kümmel ja Artur Talvik allkirjastasid ühisavalduse, milles kutsuvad üles kehtestama poliitikas uued reeglid, mida nad nimetavad demokraatliku poliitilise süsteemi taaskäivitamiseks.

«Eesti on sattunud erakondade pantvangi. Me läheneme seetõttu vääramatult punktini, kus peame kõik erakonnad sundlõpetama, et alustada ja jätkata nende tegevust uuelt puhtalt lehelt, uute ausate reeglitega. See oleks demokraatliku poliitilise süsteemi restart,» seisab avalduses.

Ühisavalduse koostajad näevad selleks kolme võimalust, milleks on üldrahvalik referendum, riigipea algatus või erakondade vaimne enesepuhastus.

«Uute ausate reeglite hulka ei kuuluks erakondade helde riiklik rahastamine. Nad peavad hakkama saama liikmemaksude ja piiratud annetustega. See vabastaks erakondade lihtliikmed organisatsioonilistest kammitsatest ja annaks neile teiste kodanikega võrdse võimaluse oma vaba tahte teostamiseks,» seisab avalduses.

Ühisavalduses kritiseeritakse teravalt Eesti ühiskondlikke olusid ning märgitakse, et rahulolematus on haaranud kõiki ühiskonnakihte.

Hardo Aasmäe on valimisliidu Vaba Tallinna Kodanik linnapeakandidaat. Endine Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik teeb ettevalmistusi uue partei loomiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles